Torna High School! El ja tradicional cicle, que mostra les problemàtiques dels adolescents al seu pas per la secundària, estarà un any més en Cinema Jove. En aquesta edició es trasllada a la plaça de Viriato, oferint projeccions a l’aire lliure en un espai recolzat per la marca Túria.
El programa abasta una àmplia varietat de gèneres que, en conjunt, ofereixen una visió íntima que ressona tant en les generacions que han deixat arrere l’escola com en aquelles que estan en eixe procés de transició.
En High School: quart curs veurem conegudes obres com “El club dels poetes morts”, una pel·lícula que es va convertir en un fenomen sociològic, on Robin Williams, guanyador d’un Óscar, dona vida a un professor que motiva als seus estudiants a explorar la poesia i gaudir plenament de la vida. Entre els alumnes es destaca un jove Ethan Hawke.
En “Odi a les aules” (Paul Bogart, 1970), també es troba una estrela de Hollywood, Jeff Bridges, en un dels seus primers rols. La pel·lícula ofereix una variant del cinema sobre violència juvenil, on un professor afroamericà i els seus alumnes blancs enfronten tensions racials en un institut desfavorit.
El conflicte també és l’eix de “Sala de profesores” (Ilker Çatak, 2023), la candidata alemanya als últims Premis Óscar. En aquest drama, Leonie Benesch interpreta a una mestra idealista que lidera la investigació d’una sèrie de robatoris a l’escola on ensenya.
Explorant els primers amors, el cicle aborda l’experiència adolescent amb pel·lícules com “Al filo de los diecisiete” (Kelly Fremon Craig, 2016), on Hailee Steinfeld troba suport en el seu professor, interpretat per Woody Harrelson, quan la seua relació amb la seua millor amiga es complica en començar a eixir amb el germà d’aquesta.
En “An Education” (Lone Scherfig, 2009), la vida de Carei Mulligan es veu alterada quan, als 16 anys, coneix a un home molt major que ella, mentre es prepara per a ingressar a la Universitat d’Oxford. La pel·lícula, ambientada en l’efervescència del Swinging London dels anys seixanta, adapta el llibre autobiogràfic de Lynn Barber.
“Las vírgenes suicidas” (Sofia Coppola, 1999) presenta una història tràgica que es desenvolupa en els anys setanta, on un grup de xics s’obsessiona amb cinc germanes sobreprotegidas després que una d’elles intenta suïcidar-se.
“Yo, él y Raquel” (Alfonso Gomez-Rejon, 2015) compte la història d’un estudiant que, al costat d’un amic, crea versions pròpies de clàssics del cinema. Quan la seua mare ho obliga a reconnectar amb una amiga malalta de leucèmia, decideixen dedicar-li una pel·lícula. Olivia Cooke protagonitza aquesta dramedia romàntica.
El cicle també inclou comèdies negres com a “Bienvenidos a la casa de muñecas” (Todd Solondz, 1995), que aborda la sensació de ser un estrany tant a l’escola com a casa, i “Election” (Alexander Payne, 1999), que satiritza l’ètica política a través d’una campanya per la presidència d’un consell estudiantil, enfrontant a un professor i una ambiciosa estudiant.