Noticias Encuentro Audiovisual de Jóvenes
Educació cinematogràfica amb la Trobada Audiovisual de Joves
  • Fins a 30 curtmetratges realitzats per estudiants participen en les jornades i el concurs de la TAJ entre el 27 i el 29 de juny
  • Els seleccionats reben ajuda professional per a analitzar els curts, a més de veure’ls projectats en pantalla gran i optar als premis

La Trobada Audiovisual de Joves (TAJ) és la llavor del hui consolidat Cinema Jove, que va nàixer com una experiència pionera en educació cinematogràfica per a estudiants. A hores d’ara és una de les seccions fixes del festival valencià i representa “el nostre compromís amb la formació en el llenguatge audiovisual i també la nostra forma de reivindicar-la”, en paraules de Carlos Madrid, director del festival que organitza l’Institut Valencià de Cultura.

Enguany s’han seleccionat 30 curtmetratges del centenar que han presentat centres educatius de tot Espanya. Els seus autors  participen en la TAJ, entre el 27 i el 29 de juny al Col·legi Major Rector Peset, opten als diferents premis, tenen l’oportunitat de veure projectats els treballs que han fet en pantalla gran per primera vegada i reflexionen sobre ells i sobre la narració audiovisual en general guiats per professionals.

Això últim es concreta en les sessions de “mentorització”, en què els estudiants analitzen els curtmetratges que han fet des de diferents punts de vista de la mà de Gabi Ochoa, director, realitzador i dramaturg, i Emilio Martí, animador, artista i artterapeuta. Els dos experts formen els participants en aspectes pràctics com la revisió del guió, la preproducció, el guió il·lustrat, el pla de rodatge, l’economia de mitjans i la distribució.

La iniciativa, que va nàixer en l’edició anterior com a experiència pilot, es consolida així enguany i reforça la Trobada Audiovisual de Joves, secció fundacional de Cinema Jove que segons l’opinió de Carlos Madrid és “una de les pedres angulars” del certamen.

Els seleccionats es distribueixen en tres categories: Infantil i Primària (fins a 12 anys), ESO i Batxillerat (de 13 a 20 anys) i estudiants de cicles formatius i universitaris (de 16 a 24 anys), tots aquestos amb produccions dutes a terme en el marc docent.

Els curtmetratges opten a sis premis principals, dos per categoria. També es concedeixen esments especials en reconeixement a la millor interpretació masculina i femenina, la millor fotografia, el millor guió i la pel·lícula més innovadora.

A més, la revista ‘Wolters Kluwer-Quaderns de pedagogia’ premia una edició més la millor labor docent en el terreny de l’audiovisual. Per part seua, el programa“L’aventura del saber”, de la 2 de TVE, atorga el premi al millor treball fet dins de l’àmbit educatiu.

“Actualment hi ha molts festivals dedicats a la projecció i la mostra de curtmetratges realitzats en centres escolars i universitaris a Espanya i a tot el món, però Cinema Jove va ser pioner en tota la nostra geografia fa més de tres décades”, recorda Teresa Aguilar, que coordina la Trobada Audiovisual de Joves.

La secció es clausura el divendres 29 de juny amb la projecció, amb música en directe, d’‘El moderno Sherlock Holmes’, el clàssic de Buster Keaton.