- El festival ha rebut més de 1.200 pel·lícules per a la secció oficial i un total de 133 curtmetratges destinats a la Trobada Audiovisual de Joves
- Cinema Jove ha registrat un augment de 312 inscrits en les categories a concurs del certamen
La 34 edició del Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, se celebrarà entre el 21 i el 28 de juny amb l’objectiu de celebrar el talent audiovisual emergent i servir de plataforma al millor cinema internacional realitzat per joves.
Enguany s’han inscrit un total de 1.211 pel·lícules a concurs per a la selecció dels curts i llargs que formaran part de la secció oficial, 292 més que en 2018. Aquest augment d’inscrits i la presència de directors cada vegada més joves, alguns rondant la vintena, “confirmen la identitat del festival”, en opinió del seu director, Carlos Madrid. “Des que fa dos anys subratllàrem l’especialització del certamen, Cinema Jove s’ha convertit en un referent per a les distribuïdores com a nínxol perquè els debutants amb talent estrenen les seues pel·lícules”.
Les obres presentades per a optar als premis del certamen procedeixen de 60 nacionalitats diferents. La major part dels títols, un total de 301, procedeixen d’Espanya. Segueix en quantitat, la presència europea, amb 628 films, principalment arribats de França i Alemanya, amb 108 i 60 peces, respectivament, i Polònia, que aglutina 35 pel·lícules, i Iberoamèrica, que presenta 113 peces.
Com a curiositat, el director del festival destaca la pujada del nombre de propostes procedents de Romania, Iran i Corea del Sud, amb 17, 11 i 17 pel·lícules cada una. Els tres països compten amb una contrastada trajectòria cinematogràfica, però no havien tingut abans tanta presència en el festival.
En l’apartat de format curt, en el qual Cinema Jove accepta també propostes adscrites al gènere documental, Carlos Madrid destaca la presència d’“interessants híbrids entre documental i ficció”. Així mateix, l’apartat dedicat al curtmetratge dona fe de la democratització i la irrupció de les noves tecnologies en la realització de cinema, amb la presència d’obres facturades en digital i peces que reprodueixen la textura i el format de les gravacions amb dispositius mòbils.
El termini de presentació de treballs va finalitzar el 19 de març. En aquests moments, els equips de selecció de cada categoria es troben deliberant sobre les obres que finalment participaran en concurs en les dues seccions del festival.
Aules de cinema
Per la seua part, la Trobada Audiovisual de Joves ha rebut 133 curtmetratges de tot Espanya, 29 més que l’edició passada, per a la selecció de les peces que es presentaran durant els tres dies que dura aquest certamen, dedicat a l’educació cinematogràfica en el transcurs del festival Cinema Jove.
La mostra consta de tres categories. A la categoria A, per a realitzadors de fins a 12 anys (estudiants d’Infantil i Primària), s’han inscrit 16 curts. A la B, destinada a estudiants de Secundària i Batxillerat d’entre 13 i 18 anys, s’han presentat 37. I, finalment, a la C, en la qual es promou el treball d’estudiants de cicles formatius d’Imatge, universitats, altres centres de formació i associacions juvenils d’edats compreses entre els 16 i els 24 anys, s’han enviat 80 projectes.