Noticias Festival
Cinema Jove aposta pel pintor i il•lustrador David de las Heras per a la imatge de la seua 34a edició

• L’artista basc ha il•lustrat cobertes per a editorials com Blackie Books, Alfaguara, Anaya, Planeta i Random House
• Entre els seus últims treballs hi ha portades de llibres de James Rhodes, Haruki Murakami i Virginie Despentes

L’artista plàstic i il•lustrador David de las Heras (Bilbao, 1984) serà el responsable de dissenyar el cartell de la 34a edició de Cinema Jove, el Festival Internacional de Cine de València organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, programat a València del 21 al 28 de juny.

Enguany s’està treballant sota el concepte de la dimensió humana i l’escala de la realitat per a la imatge del festival, una idea que, en paraules de la directora d’art de Cinema Jove, Julia Valencia, “connecta amb l’espai íntim i amb l’espectador, amb l’habitant de la sala de cinema que és portat a una altra realitat per mitjà de la pantalla”.

Per a traduir aquest concepte a una línia gràfica, es necessitava càrrega, matèria i un vincle amb el costumisme, un lloc intermedi entre el realisme i la fantasia, d’ací la decisió d’apostar per la pintura com a tècnica per a crear la imatge del cartell.

“David de las Heras era l’artista ideal per a materialitzar aquest concepte, perquè els seus retrats tenen un aire clàssic, quasi com Velázquez, i alhora el seu imaginari és volàtil i enigmàtic, la combinació perfecta per a crear una imatge potent que irradie realisme màgic”, explica Valencia.

Metàfores i soledats

L’autor ha trobat inspiració tant en el concepte com en l’imaginari de les obres de René Magritte i Edward Hopper. Amb el pintor surrealista belga se sent identificat en les metàfores visuals. “El meu treball està pròxim al realisme figuratiu i m’agrada relacionar temes en els quals certa quotidianitat es veja envaïda per algun element físic desconcertant”, detalla.

El pintor realista estatunidenc li interessa, en canvi, perquè les seues imatges, “aparentment lleugeres”, contenen “una cosa terriblement bella, un món més profund i interessant”. En aquesta línia de mostrar “bellesa en la senzillesa” i evitar “l’efectisme”, a de las Heras també li agraden els primers treballs i l’última pel•lícula del cineasta Jim Jarmusch estrenada fins hui, ‘Patterson’ (2016).

Per al cartell de Cinema Jove, David combinarà la tècnica pictòrica amb la gràfica, “perquè les virtuts de les arts plàstiques en qüestió de matèria i traç queden en segon pla quan es tracta d’un cartell, ja que, com que la distància és major, els detalls passen desapercebuts”.

David de las Heras és llicenciat en Belles Arts per la Universitat del País Basc i graduat en el cicle d’Il•lustració de l’Escola Massana de Barcelona. El seu treball com a pintor ha sigut exposat en diverses galeries de l’Estat espanyol i en països com Alemanya i Portugal. En els seus treballs d’il•lustració i pintura empra oli, acrílic, tintes, llapis i tècnica digital. De las Heras s’ha especialitzat en cobertes de llibres, entre les quals destaca la que va fer per a ‘Instrumental’, del pianista James Rhodes; la primera i segona part del llibre ‘La mort del comanador’, escrit per Haruki Murakami i editat per Tusquets, i la trilogia ‘Vernon subutex’ de Virginie Despentes per a Sembra Llibres. El seu treball també s’ha publicat en periòdics com ‘El País’, el suplement cultural del diari ‘ABC’, i en diverses portades del suplement ‘El País Semanal’, cas de la dedicada a Amy Winehouse.