Noticias Largometrajes
Una otaku noruega i un vulnerable policia estatunidenc inauguren la Secció Oficial de Cinema Jove

PROGRAMA 21 DE JUNY

  • La gala inaugural se celebrarà a les 19 hores al Teatre Principal de València
  • Destaca en la jornada la selecció de curtmetratges de la secció ‘Programants’

 El festival Internacional Cinema Jove comença la seua primera jornada amb la presentació dels primers llargmetratges a concurs, l’estatunidenca ‘Thunder Road’ (Jim Cummings, 2018) i  la noruega ‘Harajuku’, (Eirik Svensson, 2018).

En ‘Thunder Road’ un oficial de policia s’enfronta a una crisi personal després d’un divorci i la mort de la seua mare. Segons el seu director: “era important que el protagonista fora un oficial de policia, perquè és molt més dur demanar ajuda per als membres d’aquest col·lectiu de testosterona, i si ells s’adonen que poden fer-ho, els altres també.”

El film va ser el guanyador del Gran Premi del Jurat de la 25 edició del certamen de cinema del festival South by Southwest (SXSW) d’Austin (Texas, els EUA) i ha sigut destacat per l’edició anglesa de la revista mensual Esquire com “la pel·lícula ‘indie’ més divertida, trista i barata de l’any”. El seu director de trenta anys assumeix el protagonisme, signatura el guió i ha compost el tema principal de la banda sonora.

La comèdia agredolça pren com a punt de partida un curt homònim de 12 minuts rodat en una sola presa. En els títols de crèdit, el director dona les gràcies als prínceps Guillem i Enric d’Anglaterra, les imatges afligides dels quals en el funeral de Lady Di, li van servir d’inspiració. La pel·lícula es podrà veure a les 11.30 en la Filmoteca i es projectarà de nou el dimarts 25 de juny a les 18 hores.

La noruega Harajuku, arranca amb el suïcidi de la mare de la protagonista, una xica de quinze anys aficionada a l’anime i el manga, amb el pèl tenyit de blau, que només somia amb deixar arrere la fosca i freda Oslo per la ciutat dels seus somnis, Tòquio. La jove otaku s’evadeix del seu dolor projectant evocacions i fantasies en forma d’anime, seqüències somiadores que la pel·lícula plasma amb seqüències d’animació. Sobre aquesta combinació de tècniques el seu autor ha afirmat: “Decidirem incloure algunes escenes en anime per a mostrar de manera més evident la vida interior de Vildes, el seu desig d’escapar de la realitat.”

La pel·lícula està ambientada en vespres de Nadal i reflexiona sobre la figura del pare absent. “Quan estava documentant-me, em vaig reunir amb adolescents en el centre de la ciutat d’Oslo. Alguns d’ells es reunien diàriament en l’estació central de trens, i una de les xiques va anar a veure al seu pare per primera vegada la mateixa nit que la vaig conèixer” ha manifestat el seu director.

El llargmetratge de Eirik Svensson es veurà el 21 de juny a les 18 hores en la Filmoteca i en la mateixa sala, a les 22.30 hores del dia 25 de juny.

Programants

La Secció Oficial de Curtmetratges donarà començament a les 18 hores en el Teatre Rialto amb la selecció ‘Programants’. Dels treballs realitzats per estudiants d’escoles internacionals que participen en la Secció Oficial, un comitè compost per estudiants valencians d’audiovisuals va triar quatre per a formar part d’aquesta sessió especial: ‘Double D’ (Fey Lehiane, 2018 – Utrecht School Of The Arts) ‘Tracing Addai’ (Esther Niemeier, 2018 – Konrad Wolf), ‘La Mugre’ (Pau Bösch, Berta Galvany, Anna Asensio, Lúa López, Sara Ros, 2019 – Universitat Pompeu Fabra) i ‘Sisters’ (Michał Hytroś, 2018 – Lodz Film School).

La Secció Oficial a concurs continuarà a les 20.00 hores amb la projecció en el Teatre Rialto del programa 4, amb:: ‘You see the moon’ (Miguel Nunes, 2018), ‘La casa de Julio Iglesias’ (Natalia Marín, 2018), ‘Benidorm 2017’ (Claudia Costafreda, 2019), ‘L’heure de l’ours’(Agnès Patron, 2019), i fora de concurs, el curtmetratge d’Eduardo Casanova, ‘Lo siento, mi amor’ (2018).

A les 22.30 h es podrà veure el programa 3 de la Secció Oficial de Curtmetratges amb: ‘Kids’ (Michael Frei, 2019), ‘Cocodrilo’ (Jorge Yúdice, 2018), ‘Las fuerzas’ (Paola Buontempo, 2017), ‘La mugre’ (Pau Bösch, Berta Galvany, Anna Asensio, Lúa López, Sara Ros, 2019), ‘En esas tierras’ (Nayra Sanz Fuentes, 2018) i ‘Pauline Asservie’ (Charline Bourgeois-Tacquet, 2018).

També hi haurà lloc per al director portugués Miguel Gomes, premi Lluna de València 2019. A les 20 hores a la Filmoteca es projectarà ‘Aquele querido mês de agosto’, estrenada en 2018 en la Quincena de Realizadores de Cannes, on va sorprendre per la seua destresa en difuminar les fronteres entre realitat i ficció en un relat estiuenc que és tant un triangle amorós com un juganer exercici de cinema dins del cinema. El seu pas per la prestigiosa secció li va obrir les portes a més de 40 festivals, on es va alçar amb diversos guardons.

I a les 22.35 la pel·lícula que va suposar el seu pas al format llarg en 2004, la comèdia musical ‘A cara que mereces’, on se servia de personatges dels contes de fades clàssics per a retratar amb sarcasme el pas a la vida adulta.

El cicle anime ocupa des del 21 de juny la Sala 7 de l’edifici Rialto, amb accés des del carrer Moratín. Trobarem el primer dia proposades com les obres mestres de Hayao Miyazaki ‘Nausicaä del Valle del Viento’ (1984) i ‘El viaje de Chihiro’ (2003), valorada per la crítica entre les millors pel·lícules de la història del cinema i que va rebre més de 14 premis; entre ells, l’Óscar a la millor pel·lícula d’animació i l’Os d’Or en la Berlinale. La cinta es va convertir en una de les pel·lícules d’anime més taquilleres del món.