Noticias Festival, Webseries,
Tretze produccions competeixen des de demà en la Secció Oficial Websèries de Cinema Jove
  • La jornada comença amb l’estrena en exclusiva a Espanya del llargmetratge ‘Profile’ (Timur Bekmambetov, 2018)

Cinema Jove dona inici a una de les seues Seccions Oficials a concurs, la de Websèries, que es desenvoluparà en el Centre Octubre de Cultura Contemporània, en la qual participen 13 produccions dels Estats Units, Espanya, l’Argentina, Suïssa, França i el Canadà. Cinema Jove destaca aquest gènere pel seu paper precursor en el canvi social de consum audiovisual.

Durant dues jornades el Centre Octubre CC acull una sèrie d’activitats que començaran demà amb una trobada entre premsa, públic, jurat i creadors d’aquesta Secció al qual seguirà la projecció del llargmetratge ‘Profile’ (Timur Bekmambetov, 2018) que s’estrenarà en Cinema Jove en exclusiva a Espanya.

La pel·lícula es basa en el llibre ‘In the Skin’, de la periodista francesa Anna Erelle, sobre la seua investigació sobre el reclutament de dones joves per part de l’Estat Islàmic. La proposta, dirigida per Timur  Bekmambetov, està gravada per complet i de manera convincent com si es tractara de la pantalla d’un ordinador, amb converses dels protagonistes a través de Facebook , FaceTime i Skype. Va obtindre el premi del públic tant en la secció Panorama de la Berlinale 2018 com en el South by Southwest.

Al final de la projecció es realitzarà una taula redona sobre la nova forma de ‘storytelling’ proposta des de Bazelevs , a càrrec de Maria  Zatulovskaya.

En el programa de Websèries  es projectaran set de les tretze produccions a concurs: l’estatunidenca ‘The Well ’, d’Adam Wheeler, sobre un experiment governamental secret; la producció argentina de suspens, ‘M’, de Javi Devitt, sobre la presència d’una cosa sobrenatural en un bosc de la Patagonia; el documental seriat ‘Kynnstlah. A sèries of portraits’, de Joel  Fendelman i Sandra Bertalanffy, on es descobreix a artistes visuals i escènics en el seu propi espai de treball; el drama canadenc ‘Vieux Jeu’, de Quentin  Fabiani, sobre un vell propietari d’una bolera que desitja retirar-se i vendre el seu negoci després de 50 anys; l’argentina ‘Nit d’amor’, de Pedro Levati, estrenada en Canneseries enguany, i en la qual es detallen els preparatius per a les noces de la filla rebel, feminista i liberal d’una família tradicional; l’eròtica russa ‘In Bed ’, de Shota  Gamisonia, on s’explora el sexe esgotador, l’amor emotiu, la soledat i la promiscuïtat dels seus personatges; i la suïssa ‘BIP’, de Vincent Bossel, sobre el ‘hobby’ d’una caixera d’observar i imaginar la vida dels altres.

A més durant el cap de setmana es duran a terme trobades amb creadors,  taules redones, càpsules informatives, i col·loquis on els especialistes ofereixen informació específica per a professionals.

Altres projeccions

El Premi Lluna de València , Miguel Gomes, presentarà a les 18 hores, en la Filmoteca, el seu llargmetratge ‘Tabú’ (2012), que es va alçar amb premis Alfred Bauer i FIPRESCI en la Berlinale i els de millor pel·lícula a Gant i Cartagena d’Índies. Aquesta vegada, el director portuguès evocava el títol del clàssic de 1923 de Murnau sobre els mars del Sud, per a contar una història d’amors impossibles en el context de la colonització africana. Miguel Gomes participarà en el col·loqui posterior a la projecció.

“A mi m’interessen tant les històries comunes com aquelles de caràcter fantàstic i m’agrada passar d’un element a un altre, fins i tot enfortint les seues contradiccions. El que m’avorreix de bona part del cinema contemporani és que s’assembla a una partitura que té una sola nota, tocada repetidament”, va declarar Gomes durant l’estrena de la pel·lícula a Buenos Aires.

Aqueix mateix dia, a les 22.30 h. en el Teatre Rialto continuen les projeccions del Premi  Lluna de València, amb la presentació de dos curts que han sigut seleccionats pel mateix Miguel Gomes: ‘Inventário de Natal’ (2000), nodrit dels records personals dels sopars nadalencs al Portugal dels huitanta, i ‘Cántico de las criaturas’ (2006), on actualitza en un viatge musical la figura de Sant Francesc d’Assís.

En el Teatre Rialto un dels programes de la Secció Oficial de Curtmetratges, el 2, amb títols com a ‘Reconstruction’ (Jiří Havlíček, Ondřej Novák, 2018), ‘Mudanza contemporánea’ (Teo Guillem, 2018), ‘Good Intentions’ (Anna Mantzaris, 2018). El programa inclou dos curtmetratges valencians. El primer, ‘Los que desean’ (2018), premiat en el Festival de Locarno , la directora del qual, Elena López Riera, una de les valencianes més internacionals, ha sigut recentment premiada el Festival de Cannes pel seu projecte de llargmetratge ‘El agua’. El segon, ‘Cuzco’ (2019), de Víctor  Sánchez, guanyador del premi Max a l’autoria revelació per ‘Nosotros no nos mataremos con pistolas’, i la penúltima obra de les quals, estrenada en aquest mateix espai ha donat lloc al curt homònim que és estrena absoluta en Cinema Jove.

Quant a les Projeccions especials, s’han programat diversos llargmetratges, entre els quals figura el documental ‘Almost Ghosts’ (2018), que presentarà, a les 20 hores al Teatre Rialto, la seua directora Ana Ramón Rubio. Harley Russell, Lowell Davis i Ángel Delgadillo són els tres protagonistes d’aquesta història que repassa la tragèdia de la despoblació rural en la Ruta 66. La seua incansable lluita va fer possible la recuperació de pobles totalment abandonats després de la construcció de la carretera interestatal dictada per Eisenhower en els anys 50.

El film va obtindre el premi al millor documental en la 28 edició del Festival Internacional de Cinema d’Arizona, el certamen més antic d’aquest estat estatunidenc dedicat al cinema independent.

I a la Sala 7 de l’edifici Rialto es projectaran dos nous títols del cicle Anime. A les 18 h es projectarà  ‘Miss Hokusai’, de Keiichi  Hara (2015). En 1814, O-Ei, la filla del famós artista Tetsuzo, més conegut pel seu pseudònim Hokusai, tracta de navegar pels diversos aspectes de la seua vida. O-Ei passa la major part del seu temps ajudant el seu pare divorciat al qual només el preocupa el seu art.

A les 20 h, es podrà veure ‘Tekkonkinkreet’, de Michael Arias, una història sobre dos orfes, Kuro i Shiro, que es busquen la vida com poden en Treasure Town, atalaien la ciutat com a falcons i no paren de ficar-se en embolics. El seu regnat en les altures acaba quan apareix la Yakuza. La ciutat està en perill i ells estan disposats a acudir al rescat.