Noticias Webseries
Secció Oficial Websèries – Cinema Jove 2020
  • Les ‘websèries’ de Cinema Jove obrin debats sobre l’homosexualitat, la immigració, la intel·ligència artificial i l’estigma de la malaltia mental
  • La secció oficial consta de 14 sèries de Luxemburg, Països Baixos, Canadà, Dinamarca, Suïssa, Austràlia, Rússia, Brasil, Argentina i Espanya
  • Fora de concurs es projectarà una selecció de propostes valencianes rodades durant el confinament

Cinema Jove pren el pols a l’actualitat social a través dels temes abordats en la seua secció de ‘websèries’ a concurs. Aquesta edició, programada els dies 5 i 6 de desembre a la Sala 7 de l’edifici Rialto, s’han seleccionat 14 projectes que competiran en la secció oficial, en la qual optaran a la Lluna de València a la millor sèrie i al Premi del Públic.

 

Són propostes variades en la procedència i en el gènere a què s’adscriuen. Hi ha treballs de Luxemburg, Països Baixos, Canadà, Dinamarca, Suïssa, Austràlia, Rússia, Brasil, Argentina i Espanya. Els espectadors podran triar entre el drama, el ‘thriller’ policíac, la comèdia, el documental i la ciència-ficció.

“Però, en general, en el context d’aquest convuls 2020, les trames destaquen per l’atenció dels creadors en assumptes d’actualitat, la qual cosa posa en evidència, una vegada més, el poder de la ficció per a generar debats i observar com s’assumeixen assumptes globals des de cada matís i idiosincràsia”, apunta el responsable de Programació de Cinema Jove 2020, Carlos Madrid.

En aquesta edició destaca l’atenció dels creadors en assumptes de calat social com la situació dels immigrants hispans al Canadà, el dia a dia del col·lectiu LGTBIQ+ a Dinamarca i l’estigma de la malaltia mental. Així, el canadenc

‘Exiliados’ relata les experiències d’immigrants hispans a Montreal i aborda aspectes com l’homosexualitat, la guerra i l’abús sexual. ‘Ondt I Røven’, per la seua banda, és la primera sèrie danesa que mostra el col·lectiu ‘queer’ de Copenhaguen. Basada en la vida dels seus creadors, és una celebració del col·lectiu que la protagonitza. Finalment, el documental seriat ‘The Common Thread’ es basa en milers d’històries de joves australians que experimenten algun tipus de malaltia mental, ja siga un poc més sever com l’esquizofrènia, o d’altre aparentment simple, però estés i angoixós, com és el cas de l’ansietat.

La suïssa ‘Section, Marche!’ també és un documental. Els seus responsables van rodar durant cinc mesos en una escola de reclutament d’infanteria, on van conéixer un grup de soldats i els seus oficials. El projecte dona l’oportunitat de descobrir com aquests joves, entre els quals s’inclou una dona, sobreviuen a l’ordre i a la disciplina, i s’enfronten a les seues pors i als seus propis límits.

Encara que en el terreny de la ciència-ficció, la russa ‘Alisa’ planteja un altre debat actual, el dels usos de la intel·ligència artificial, en última instància, la sèrie planteja la pregunta sobre si la IA pot ser més humana que el mateix home, i en el cas que ho siga, si això és bo per a la humanitat. Va participar en l’última edició del prestigiós festival d’Austin South by Southwest (SXSW).

Així mateix, en l’àmbit de la ciència-ficció, Cinema Jove estrena la brasilera ‘Otherside’, en la qual cada episodi és una història diferent, amb un equip creatiu distint, i dura dos o tres minuts. L’antologia fantàstica s’ha rodat a les muntanyes de Rio de Janeiro i s’atreveix amb naus espacials, depredadors sanguinaris i astronautes.

‘Over and Out’ també és una proposta de gènere, però invita a la rialla: els reptes de la paternitat en un món apocalíptic on cal dedicar gran part del dia a matar zombis. La sèrie es va rodar durant cinc dies i està protagonitzada per una parella real juntament amb els seus fills de veritat. L’única cosa inventada són els morts vivents. Aquest divertiment australià es va alçar amb el Short Form Section en Canneseries 2019.

Altres propostes de comèdia en Cinema Jove són la romàntica ‘Cartas a mi ex’, en què des de la sensibilitat poètica es relaten huit històries d’amor a través de cartes en imatge i so. El conjunt conforma una radiografia de l’amor en l’era de la soledat. La creadora i directora, l’argentina Jazmín Stuart, és protagonista d’un dels episodis.

La divertidíssima ‘Pantoufles’ és obra de la productora suïssa de la sèrie ‘BIP’, guanyadora de la Lluna de València a la millor ‘websèrie’ en l’última edició de Cinema Jove. Els protagonistes d’aquesta nova proposta són dos amics obsessionats amb les sabatilles d’esport que intenten aconseguir el parell que anhelen a través d’un atracament.

L’australiana ‘Shakespeare Republic #allthewebsastage (The Lockdwon Chronicles)’ navega entre el drama i la comèdia. La producció parteix de la multipremiada ‘Shakespeare Republic’, una ‘websèrie’ desenvolupada en dues temporades, entre 2015 i 2017, que s’articulava a partir de textos del bard anglés. La seua creadora, Sally McLean, reprén la idea en el context de la pandèmia. El resultat és una plètora d’experiències en el tancament. S’ha rodat a Londres, Glasgow, Melbourne, Nova York i Los Angeles, i els 24 actors se serveixen dels personatges i els textos de clàssics com ‘Macbeth’, ‘Al vostre gust’, ‘Enric IV’, ‘Hamlet’, ‘Ricard II’ i ‘El somni d’una nit d’estiu’ per a reflexionar sobre les penes de la pandèmia: els problemes mentals, la mort d’un ésser estimat, les fartades de menjar i les cites a través de Zoom. Cada actor es va gravar a sa casa sota la supervisió de la directora.

L’aportació espanyola al somriure ve de la mà de Clara Cortés, que ha titulat la seua sèrie amb el seu propi nom. La protagonista és una actriu desocupada l’experiència més pròxima de la qual a treballar en els escenaris va ser a la cafeteria del Teatre Pavón de Madrid. Fresca, divertida i autoparòdica.

Però, si hi ha hagut un èxit seriat espanyol enguany, aquest és ‘Luimelia’. L’‘spinoff’ de la telenovel·la d’Antena 3 ‘Amar és para siempre’ va revolucionar Internet en traslladar al present els personatges de Luisita i Amelia. Atresmedia va tindre la visió de dedicar una ficció a la parella i de combinar nous formats i estratègies transmèdia per a abordar la visibilitat i la representació de les dones lesbianes.

Finalment, tant la luxemburguesa ‘W’ com l’holandesa ‘Swipe’ mantindran tensos els espectadors de la Sala 7 amb les seues trames de suspens. En la primera, la policia troba una dona al bosc que no recorda ni qui és ni d’on ve, però ho sap tot, com una Viquipèdia amb peus. La segona sorprén per la manera de desgranar la trama servint-se de les xarxes socials. Conta set històries connectades entre si i contades a través de ‘smartphones’. Els protagonistes són joves en la vintena que no supervisen les conseqüències de l’ús dels mòbils. La sèrie és un ‘spinoff’ del curtmetratge ‘#tagged’, que es va alçar amb el Webby Award, el Gran Premi en el New Media Film Festival de Los Ángeles.

“També comptarem, fora de secció oficial, amb una selecció de sèries valencianes rodades durant el confinament, ja que en aquests temps tan durs, hem considerat rellevant mostrar la capacitat que han tingut els creadors audiovisuals per a eixir endavant i, sobretot, com molts ho han fet a través del format de la ‘websèrie’”, destaca la programadora de la secció, María Albiñana.

Els títols són ‘Diari de la quarantena’, un ‘docureality’ diari amb el qual l’humorista Eugeni Alemany va estar amenitzant el tancament a través de les seues xarxes socials; la comèdia dramàtica apocalíptica ‘Extra Life’, per a la qual Manu Valls va disposar d’un repartiment d’excepció en què es trobaven figures cabdals del teatre valencià com Pilar Martínez, Juan Carlos Garés i Leo de Bari; ‘El amor en tiempos del corona’, en la qual Sergio Villanueva es planteja si l’amor és un altre tipus de virus o el remei del que ens afligeix; i ‘Cancelled’, una autoficció de l’australià Luke Eve sobre la cancel·lació de la seua pròpia boda i el tancament amb la seua promesa i sa mare, que havia volat des de les antípodes per a assistir a l’enllaç.

Tant ‘Diari de la quarantena’ com ‘Cancelled’ estan nominades als III Premis de l’Audiovisual Valencià, en les categories de millor sèrie documental i millor sèrie, respectivament.