Noticias Festival
SEAN BAKER ES EL PREMI LLUNA DE VALÈNCIA 2023

La 38a edició de Cinema Jove atorgarà enguany el premi Lluna de València a un dels directors més lliures, renovadors i compromesos del cinema ‘indie’ estatunidenc recent, Sean Baker (Nova Jersey, 1971). El realitzador i guionista serà reconegut presencialment durant la gala d’inauguració del festival internacional de cinema de València el 22 de juny en el Palau de les Arts.

El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia del IVC, Francesc Felipe, ha assenyalat que Cinema Jove premia enguany “a una de les principals figures del cinema independent nord-americà actual i un dels més implacables i precisos cronistes del costat més fosc i depriment del somni americà. En les seues pel·lícules, Baker centra la seua mirada no exempta d’humor en les classes marginals que malviuen en la perifèria de les grans ciutats estatunidenques”.

Sean Baker és un guionista, director, productor i editor que ha realitzat set llargmetratges independents en les últimes dues dècades. La seua aclamada pel·lícula ‘The Florida Project’ (2017) va rebre un premi al Millor Director del Cercle de Crítics de Cinema de Nova York i una nominació a l’Oscar al Millor Actor de Repartiment per a Willem Dafoe. El seu projecte anterior, ‘Tangerine’ (2015), va guanyar un Independent Spirit Award i dos Gotham Awards. El film més recent de Baker, ‘Red Rocket’ (2021), es va estrenar en el Festival de Cannes amb gran èxit de crítica i va ser distribuïda per A24 als Estats Units. i Focus Features a escala internacional. El cineasta acaba de finalitzar la producció del seu pròxim llargmetratge.

“Sean Baker és el gran retratista d’ecosistemes al marge; algú que posa el focus en no-llocs, en personatges que tracten d’eixir a flotació o trobar una mica de comoditat dins del seu hàbitat“, ha destacat el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.

El seu cinema acostuma a posar el focus sobre col·lectius infrarepresentats en l’audiovisual, personatges que viuen en els marges de la societat, però en el seu retrat, mai falta l’humor. Així, la seua òpera prima, ‘Take Out’ (2004), donava el protagonisme a un immigrant xinés a Nova York que treballa frenèticament per a reunir els diners suficients en propines per a pagar un deute amb uns contrabandistes, i ‘The Florida Project’ a una xiqueta que viu en un dels motels de lloguer setmanal situats a l’entorn de Disney World. Al costat del considerat com el “lloc més feliç del món” habiten famílies en serioses dificultats econòmiques.

La cara B de la prosperitat americana

“La filmografia de Baker està trufada de personatges joves, adolescents, xiquets… enmig d’una cruïlla o que simplement busquen el seu lloc en el món. La cambra de Baker els tracta amb gran respecte, afecte i solidaritat, sense per això estalviar-nos la cruesa, la cara B de la prosperitat americana”, ha valorat Madrid.

La seua trajectòria ha estat marcada per abraçar tant el format analògic com el digital. El director alterna el tarannà experimental que li aporta l’ús de càmeres digitals amb la defensa de l’ús de pel·lícula. Així, en 2015 va acaparar l’atenció en Sundance amb ‘Tangerine’, on va emprar un iPhone 5S encaixat en un sistema estabilitzador de Steadicam per a indagar en la vida de dues treballadores sexuals transgènere, mentre que en 2022, va filmar ‘Red Rocket’ en 16 mil·límetres i anamòrfic, amb l’experiència de la pantalla gran en ment per a endinsar-se en el retorn d’un fracassat actor porno al seu Texas local.

John Waters va incloure el seu últim llargmetratge fins hui en el seu lísta de 10 millors pel·lícules de l’any 2021 per retornar al cinema d’autor “les pólvores, les baralles i els nus frontals”.

Un altre tret fonamental de la seua cinematografia és el cromatisme pop. En les seues pel·lícules, la ciutat es converteix en un personatge més al qual associa una paleta de color. Li va succeir amb Kissimmee en ‘The Florida Project’ i amb Texas City en ‘Red Rocket’.