Noticias Festival
Cinemajove atorgarà el premi Lluna de València a Pablo Trapero dins de la seua 32 edició
  • El director argentí rebrà el guardó per la seua trajectòria con a un dels més destacars cineastes llatinoamericans
  • El festival projectarà tota la seua filmografia, amb títols com El clan, Carancho o El bonaerense

El Festival Internacional de Cine de València, que se celebra entre el 23 de juny i l’1 de juliol i té com a objectiu principal la promoció de l’obra de jóvens cineastes de tot el món, comptarà amb la presència del cineasta argentí Pablo Trapero, a qui se li atorgarà la Lluna de València i se li dedicarà una retrospectiva a tota la seua filmografia, incloent la inédita -al nostre país- Nacido y Criado (2016). El cineasta, nascut en Santo Justo (Argentina) el 1971, ja va obtindre ressó al certamen quan les seues dues primeres pel·lícules, Mundo grua i El bonaerense, varen figurar en l’edició de Cinema Jove de 2003 (dins d’un cicle dedicat al llavors puixant cinema del país austral, la nova fornada de la qual gaudia d’una important projecció exterior). El próxim 23 de juny rebrá la Lluna de València, i el 24 participarà en una xerrada amb el públic asistent a la projección de El clan (2015), la seua pel.lícula més recent i de major repercussió, a la sala Berlanga de la Filmoteca (Plaça de l’Ajuntament, 17).

Coetani de Lucrecia Martel, Martín Rejtman, Adrián Caetano i altres jóvens directors que van començar a despuntar des de l’Argentina a finals dels 90 i principis dels 2000 (enmig d’una situació econòmica més que complicada), Trapero ha traçat des de llavors una trajectòria en corba ascendent, amb títols com El bonaerense (2002), Nacido y criado (2006), Leonera (2008), Carancho (2010), Elefante blanco (2012) o El clan (2015) . Esta última, Lleó de Plata al millor director de la Mostra de Venècia i premi Goya a millor pel·lícula iberoamericana, va suposar la consagració a nivell internacional per a una filmografia que es mou amb pols ferm entre la crònica social sense concessions i un costumisme de gènere, que posa en relleu la problemàtica de les classes més desfavorides en la història recent del seu país.

El Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, i té com a objectiu la promoció de joves cineastes. La cita amb les últimes tendències de l’audiovisual està programada del 23 de juny a l’1 de juliol.