Noticias Futuro de cine
Premi Un futuro de cine: Elena Martín
  • En el passat ha sigut atorgat a actors avui consagrats com ara Elena Anaya, Marta Etura, Carlos Areces, Michelle Jenner i Gorka Otxoa

Cinema Jove porta anys recolzant als nous talents del cinema espanyol a través del seu premi Un futuro de cine. En aquesta 32ª edició, el festival cinematogràfic de l’Institut Valencià de Cultura ha decidit destacar als actors Adrián Lastra i Elena Martín. A tots dos se’ls dedicarà un cicle durant la mostra de cinema. Els dos actors participaran en sengles trobades amb el públic al final de la projecció de les seues pel·lícules més destacades.

 

Actriu, però també directora i guionista

Elena Martín (Barcelona, 1992) es va donar a conèixer l’any passat en protagonitzar “Les amigues de l’Àgata” (Alba Cros, Marta Verheyen, Laia Alabart i Laura Rius), treball final de carrera d’un grup d’estudiants de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra.

Aquest 2017 salta a la direcció cinematogràfica amb “Júlia Ist” i es posa davant i darrere de les càmeres per a protagonitzar una història que “té molt d’autobiogràfic”. Aquest drama intimista va nàixer també com a treball final de carrera de quatre estudiants de la Pompeu: Elena Martín (directora, coguionista i actriu protagonista), Marta Cruañas (productora i coguionista), Pol Rebaque (director de fotografia i coguionista) i Maria Castellví (coguionista).

Sota la tutorització de Gonzalo de Lucas i aconsellats per directors de la talla de Mar Coll (“Tres dies amb la família”) i Isaki Lacuesta (“La propera pell”), el grup va decidir dur a terme una pel·lícula sobre la beca Erasmus que reflectira la seua pròpia experiència. Lluny de la festa i descontrol que semblen lligats a aqueixa curta estada a l’estranger, la pel·lícula exposa com aquest programa europeu d’educació és més aviat una vivència transformadora però solitària.

Amb un to naturalista, íntim i proper a la sensibilitat de directores com Mia Hansen-Love, “Júlia Ist” segueix els passos estudiantils, amorosos i existencials de Júlia en la freda Berlín, ciutat triada per la relació que guarda amb la realitat de la directora, que també va cursar allí el seu Erasmus.

La proposta es va fer amb la Biznaga de Plata a la Millor Pel·lícula, la Biznaga de Plata a la Millor Direcció i el Premi Movistar + a la Millor Pel·lícula en la secció Zonazine del passat Festival de Cinema Espanyol de Màlaga.

Recentment, Elena Martín ha participat en l’última pel·lícula de Meritxell Colell “Con el viento”, i ha representat l’obra “Wohnwagen” en La Seca Espai Brossa i el Teatre Espanyol de Madrid amb gran èxit de públic. Actualment està preparant una nova obra amb la companyia Íntims, que s’estrenarà al setembre a la Fira de Tàrrega.

La joven actriz y cineasta recogerá su Luna de València en la gala de clausura que se celebrará el día 1 de julio a las 19.30 h. en el Teatre Principal. Pero antes, estará presentando sus films los días 29 y 30 de junio a las 20 h. en la Sala Luis G. Berlanga de la Filmoteca de València.