Noticias Largometrajes
Philipp Yuryev (The Whaler Boy): Philipp Yuryev: “Els intèrprets de la meva pel·lícula són molt més únics i interessants que els actors professionals”

Un poble balener perdut al costat de l’estret de Bering. L’arribada d’Internet i l’impacte que exerceix sobre Leshka, el seu protagonista adolescent. En la seua òpera prima, The Whaler Boy, el director rus Philipp Yuryev realitza una reflexió sobre la recerca d’amor, la transició al món adult i les dificultats de l’aprenentatge sentimental.

Hem vist, llegit i escoltat moltes històries reals i de ficció sobre la frontera mexicana, però no així sobre els russos que creuen l’Estret de Bering per a aconseguir els EUA Per què era tan important per a tu mostrar aquesta realitat migrant diferenciada?

Perquè per als russos és un fet, encara que no tothom al meu país sàpiga que existeix una frontera entre els EUA i Rússia. No tots els meus compatriotes estan al corrent que pots travessar la frontera amb un vaixell en quatre o cinc hores. Entre totes dues civilitzacions hi ha diferències extremes. Els xavals de Sibèria estan molt prop d’Amèrica, no sols a través de les pel·lícules i d’internet, sinó geogràficament.

Resulta tan complicat creuar com des del sud?
No és tan fàcil. 15 anys enrere va haver-hi casos, es van donar uns pocs episodis de persones que van aconseguir creuar i quedar-se als EUA, fins i tot va haver-hi gent de Llatinoamèrica que va viatjar fins aquí per a creuar, perquè era més fàcil que fer-ho des de Mèxic, però ara l’àrea està més protegida. Patrullen, així que és més difícil.

No obstant això, i a diferència de la imatge rude dels policies de frontera, en la teva pel·lícula mostres a un oficial de patrulla amable.
Aquesta visió està basada en fets reals?
Si haguéssim plantejat la trama d’una manera realista, l’oficial, en veure a Leshka amb una arma, l’hagués matat, perquè són les instruccions que rep, però el meu personatge entén que és un xaval, que ve d’una regió remota i no entén molt bé el que fa. Així que li dóna una oportunitat de continuar viu. Comprèn que és un adolescent, i que a aquesta edat es cometen bogeries. Fa uns 16 anys enrere, va haver-hi una història d’una criatura, la diferència és que va ser arrestat per oficials russos de la guàrdia de la frontera. Després de detenir-ho va haver-hi una entrevista on va dir que la seva intenció era veure els gratacels. Se li va preguntar si entenia que a Alaska no n’hi ha i si el que buscava, en últim terme, era l’oportunitat d’arribar a Nova York o a Califòrnia, però no coneixia la diferència entre uns estats i altres.

La idea per a The Whaler Boy va sorgir d’un viatge a l’Extrem Nord de Rússia. Quin vincle t’uneix a aquesta regió?
Efectivament, la primera idea va sorgir en un viatge a aquestes comunitats, perquè vaig conèixer a alguns habitants locals i com havia aparegut internet, em vaig fixar en un grup de xavals mirant unes webcam.

Quin aprenentatge t’ha suposat aquesta experiència fílmica?
Els intèrprets de la meva pel·lícula són molt més únics i interessants que els actors i professionals de la indústria del cinema, per això penso que aquesta proposta és interessant, perquè et brinda l’oportunitat de veure la vida real en aquest lloc remot. No són actors quan estan enfront de la càmera, sinó ells mateixos. No crec que sigui l’últim film que rodi allí. Vull anar de tant en tant.

Quin és el motor d’aquesta pel·lícula: l’amor o l’avorriment del seu protagonista?
Tots dos, Leshka és un adolescent i experimenta tant els seus primers sentiments romàntics com la sensació de la proximitat d’un nou món. Sent una gran curiositat per descobrir tot el que li està esperant. Viu sentiments oposats en la seva experimentació del primer amor.

Estaves intentat realitzar una observació sobre la iniciació sexual dels joves a través d’internet?
Per descomptat. És un dels aspectes principals del film. Quan tens 16 o 17 anys vius obsessionat amb pensaments sobre dones i tot el que té aquests xavals és un xat a través d’una webcam amb el qual poden somiar amb aquestes noies rosses a les quals mai abans han vist. És normal per als joves estar obsessionats pel sexe. És una crida de la naturalesa, una experiència iniciàtica que tots travessem. Està entusiasmat perquè està començant a experimentar el seu passo a la vida adulta.

La pel·lícula té un subtil sentit de l’humor en el personatge de l’avi del protagonista. En qui et vas inspirar?
En els meus avis. El meu avi era una persona molt interessant, era escriptor, i la meva àvia sempre es queixa que vol morir-se i que es morirà aquest mateix dia. Tots dos em van inspirar. No obstant això, gran part de l’humor resideix en l’actor que interpreta al personatge, Nikolay Tatato un home tranquil que parla obertament dels seus sentiments.

Què planejaves aconseguir amb el contrast entre els paisatges agrestos siberians i l’ús d’una banda sonora que inclou temes de Julee Cruise, Roy Orbison i música surf?
No era la meva idea de partida, però vaig trobar interessant servir-me d’aquesta música pop ensoñadora en contrast amb l’activitat dels grans caçadors que, amb els seus actes, escriuen aquest cicle de la mort. Al mateix temps, els EUA és a prop i els habitants d’aquesta zona de Rússia somien amb viure allí, així que la música ha de ser americana per a inspirar aquesta evocació. La veu de Julee és tan diferent… Adoro aquest sentiment d’absurd.

Les balenes tenen una aura llegendària que no sols respon al clàssic literari Moby Dick sinó també a la seva grandària i a la seva majestuositat. Per contra, la seva pel·lícula mostra la relació quotidiana desmitificada dels caçadors locals amb aquests animals.
Per descomptat he llegit Moby Dick, és l’obra d’art dedicada als caçadors de balenes més coneguda, però en les tradicions locals, la relació amb les balenes és molt espiritual. La seva existència és un aspecte primordial lligat a la supervivència de la comunitat. Porten centenars d’anys fent el mateix. Per a aquestes seqüències vaig voler emprar el format documental, perquè és una cosa única i aspirava a mostrar-ho en la pantalla gran. La caça és real, vam tenir el permís de rodar en el pot, com a visitants. No ho organitzem, sinó que va sorgir l’oportunitat en la vida real. La caça en aquests llocs és legal, està aprovada per una comissió de caça de balenes, es denomina caça nativa. La vivència em va provocar sentiments molt foscos. Va ser molt dur. És impressionant pel cruel i arriscat.

 

RESERVA LA TEUA ENTRADA PER A VEURE ‘THE WHALER BOY’