Noticias Festival
La Secció Oficial de Cinema Jove radiografia la desorientació de la joventut contemporània

Les 10 pel·lícules a concurs procedeixen de Sud-àfrica, Sri Lanka, Índia, Mèxic, Argentina, Brasil, Àustria, Polònia, Bèlgica i Colòmbia

Els llargmetratges han sigut dirigits en un 60% per dones

La secció de curts està composta per 64 peces, entre les quals es troben títols seleccionats a Cannes, Torontó, Locarno, Rotterdam, Berlín, Annecy i Hot Docks Canadà

Edició darrere edició, i van 32, Cinema Jove, es converteix en un renàixer de les inquietuds de les joves generacions a través de les propostes dels seus directors a concurs. Enguany, la major part dels llargs que conformen la secció oficial situa als seus personatges en cruïlles personals. ”En el seu conjunt, la programació diagnostica el present per a, més que donar-li solucions, brindar una radiografia de l’ací i l’ara dels més joves”, afirma el director del festival, Carlos Madrid.

Conflictes de gènere, de família i d’identitat es poden rastrejar en les pel·lícules procedents de Polònia, Brasil, Mèxic, Bèlgica, Argentina i Àustria. La resta dels títols seleccionats repara en el context soci-polític dels seus països, recalcant el masclisme de les societats d’Índia i Sri Lanka, el tabú de l’homosexualitat entre la població negra de Sud-àfrica i la decadència del centre històric de Bogotà.

Les pel·lícules vénen avalades per la seua presència i el seu reconeixement en els principals festivals de cinema del món. Hi ha llargs seleccionats a Cannes, Berlín i Sundance, i projectes guanyadors en Róterdam, Guadalajara, Tòquio, Riu, São Paulo i el SXSW d’Austin. I, per primera vegada en la història del festival, el nombre de directores supera al d’homes, amb un 60% dels títols seleccionats liderats per dones, la qual cosa, en opinió del director, “denota normalitat, ja que no ha sigut un percentatge cercat, sinó fruit de la casualitat”.

Entre els films seleccionats hi ha espai per a l’eròtica d’alt voltatge, amb els exemples de la belga Even Lovers Get The Blues, on a ritme de música i esperonats pel duel, un grup de joves de trenta anys tracta de resoldre els seus problemes existencials, i de la polonesa Satan Said Dance, un mostrari en Instagram dels excessos del seu desubicada protagonista.

Les tensions patern-filials afloren en la brasilera La dona del pare, sobre la filla adolescent d’un home cec, atrapada en un racó rural en la frontera de Brasil amb Uruguai, i el xoc violent entre el pare i el fill de l’argentina Vigília.

Hi ha drames iniciàtics, amb independència de l’edat dels seus protagonistes, com l’austríaca Seventeen, protagonitzada per una adolescent que viu, mestressa i creix en un poble, i la mexicana Els anys blaus, on cinc joves de vint anys defineixen les seues vides sota una part del sostre d’una vella casa i davant l’atenta mirada d’un gat.

En un envit reivindicatiu, el comitè seleccionador ha recolzat dos projectes de risc per als seus directors, la pel·lícula de Sri Lanka Burning Birds, on el seu autor ha sortejat la censura en el retrat de la guerra civil en el seu país, i la sud-africana The Wound, on es revela un ritu de circumcisió viscut en primera persona per Nelson Mandela i condemnat per les associacions de drets humans per les desenes de morts que provoca cada any.

Finalment, hi ha lloc per al terror psicològic en l’índia Sexy Durga, sobre la fugida nocturna d’una parella de Kerala, on es posa de manifest l’opressió a la dona en el subcontinent, i per al costumbrismo en la colombiana La defensa del drac, que retrata la decadència d’un trio de vells amics, i per extensió, del centre històric de Bogotà, amb un tauler d’escacs de fons.

El Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove està organitzat pel Institut Valencià de Cultura, i té com a objectiu la promoció de joves cineastes. La cita amb les últimes tendències de l’audiovisual està programada del 23 de juny a l’1 de juliol.