- Els tres llargmetratges a concurs de la Secció Oficial són l’alemanya ‘The Last to See Them’, la georgiana ‘Parade’ i la coreana ‘House of Hummingbird’
Cinema Jove presenta hui a la Filmoteca les tres últimes estrenes de la Secció Oficial de Llargmetratges, en els quals la realitat és portada a la ficció de tres formes diferents.
La primera, que es projectarà a les 11.30 hores està basada en un fet real. En ‘The Last to See Them’ (Gli ultimi a vederli vivere), de Sara Summa, l’espectador assisteix a l’últim dia de vida d’una família en el sud d’Itàlia. La destinació dels protagonistes es basa en una història real esdevinguda en 2012. En la vespra d’unes noces, els Durati van ser assassinats per motius desconeguts, però es va assumir una connexió amb la màfia.
“La pel·lícula connecta amb el clàssic de Truman Capote ‘A sangre fría’, perquè humanitza als sempre anònimes víctimes d’un crim de la crònica de successos, però en aquest cas, s’exclou als victimaris”, anticipa el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.
La segona, ‘Parade’, presentada a les 20 hores per la seua directora, Nino Zhvania, s’inspira tant en ‘Marits’ (John Cassavetes, 1970), com en els records de la realitzadora sobre les converses entre el seu pare i els seus amics, part de la generació perduda de Geòrgia.
El llargmetratge georgià se centra en la reunió entre tres vells amics a Tbilissi. La pel·lícula està plantejada a manera de ‘road movie’, on els seus protagonistes no solament es desplacen amb cotxe, sinó també amb autobús, a la carrera o passejant. El trio ha passat els cinquanta i la seua vida ha estat marcada pel passat soviètic del país hui independent.
Finalment, la coreana ‘House of Hummingbird’ que presentarà a les 22.35 hores la seua directora, Bora Kim, està basada en la pròpia adolescència de la directora i guionista.
La protagonista d’aquest llargmetratge és una solitària xica de 14 anys privada de l’atenció de la seua disfuncional família. Darrere d’aqueix afecte que anhela, intenta establir relacions romàntiques tant amb xics com amb xiques del veïnat. La trama d’aquest ‘coming of age’ es desenvolupa al Seül de 1994 i Kim és artista interdisciplinar i sociòloga i basa el seu procés creatiu en la investigació cultural al voltant de l’espectacle i la representació de la feminitat asiàtica.
El seu debut en el llarg es va alçar amb el premi a la millor pel·lícula en la secció Generation 14plus de la passada Berlinale, els premis NETPAC al Millor Film Asiàtic i del Públic en l’últim festival de Busan i a Millor Pel·lícula, Actriu i Fotografia en Tribeca.
Curt Creixent
Curt Creixent celebra la 5a edició de les seues Trobades del Curtmetratge a la Sala 7 de l’Edifici Rialto. Durant tres jornades es donaran cita especialistes internacionals d’àmbits com la programació, la producció o l’educació de l’audiovisual, per a parlar i debatre sobre el present del curtmetratge en els festivals, les plataformes online o les escoles.
En la mateixa sala, a les 18 i les 20 hores respectivament es projecten dos nous títols del cicle ‘Els déus de l’anime’: ‘Perfect Blue’ i ‘A Silent Voice’.
En el Teatre Rialto continua la Secció Oficial de Curtmetratges amb la projecció a les 18 hores del Programa 7 amb els curts ‘Nus dans els rues la nuit’, ‘Rise’, ‘On the border’, seleccionat en la passada edició de Cannes, ‘Li tigre de Tasmanie’ i ‘Double D’. A les 20 hores es podrà veure el Programa 8: ‘Lasting marks’, ‘Hector Malot: The Last Day of the Year’, ‘Tracing addai’ i ‘Fuck you’. I a les 22.30 hores el Programa 9 amb els curts ‘Past perfect’, el nominat a l’Oscar ‘Fauve’, ‘Instructions on How to Make a Film’, ‘La gran vacance’ i ‘Biciklisti’.
A més, a les 18 hores a la Filmoteca el director Armand Rovira presentarà la seua pel·lícula ‘Letters to Paul Morrissey’, emmarcada en el cicle de Proyeccions Especials.
I en el Centre del Carme, un nou clàssic dels Coen, ‘Arizona Baby’, protagonitzat per Holly Hunter i Nicolas Cage. Aquesta comèdia delirant, semblant a una boja pel·lícula de dibuixos animats, recrea el romanç entre una policia i un criminal que descobreixen que no poden tindre fills.