Noticias Festival
LA FASCINACIÓ PEL ‘TRUE CRIME’ ARRIBA A CINEMA JOVE

La nova fascinació pels crims reals comptarà amb un cicle propi en la 38a edició de Cinema Jove. Huit llargmetratges adscrits al ‘true crime’ ens permetran rastrejar els orígens i l’evolució del gènere des dels anys setanta fins ara, des d’una perspectiva àmplia i des d’una perspectiva nacional i internacional.

Basada en la novel·la homònima de Truman Capote, ‘A sangre fría’ és considerada com un antecedent clar del ‘true crime’. Aquesta pel·lícula, dirigida per Richard Brooks i estrenada en 1967, reconstrueix l’assalt a una residència familiar per part de dos expresidiaris en un poble rural dels Estats Units. El que al principi estava plantejat com una violació de domicili amb robatori va acabar convertint-se en un dels assassinats múltiples més impactants de la història moderna. En aquesta cinta es descriuen amb la mateixa minuciositat que en el llibre les personalitats dels dos assassins, així com la que es construeix quan tots dos actuen junts. Ofereix, a més, una interessant anàlisi especulativa sobre els motius que els impulsen a escometre els crims.

El asesino de Pedralbes’ (Gonzalo Herralde, 1978) és un documental essencial dins del gènere a Espanya que ens aproxima a la biografia de José Luis Cerveto, autor de l’assassinat a punyalades d’un matrimoni de l’alta burgesia barcelonina en 1974.

The Thin Blue Line’ (Errol Morris, 1988) és un documental basat en l’arrest i la condemna de Randall Adams, sentenciat a mort per l’assassinat d’un policia de Dallas en 1976.

Una altra obra mestra del ‘true crime’ és el ‘mockumentary’ ‘Ocurrió cerca de su casa’ (1992), en el qual un equip de televisió belga integrat per Rémy Belvaux, André Bonzel i Benoît Poelvoorde segueix la pista d’un assassí en sèrie i lladre. Mentre registren les seues reflexions, aquest psicòpata continua delinquint. A més, en aquest fals documental els reporters arriben a col·laborar amb ell en les seues malifetes. La pel·lícula va obtindre el Premi Especial del Jurat i la Crítica en el Festival de Canes, així com el de millor pel·lícula i millor actor a Sitges.

Aileen: Life and Death of a Serial Killer’ (Nick Broomfield, Joan Churchill, 2003) ens endinsa en la ment d’una assassina en sèrie amb patologies psicològiques serioses que espera el seu final en el corredor de la mort. Aileen Wuornos va ser encarnada per l’actriu Charlize Theron en la pel·lícula ‘Monster’, paper pel qual va rebre un Oscar en 2004.

Tornem a Espanya amb ‘El 7º día’, pel·lícula dirigida en 2004 pel cineasta mort recentment Carlos Saura i inspirada en la matança de Puerto Hurraco de 1990. Aquest drama recrea la violenta relació que mantenien les famílies Jiménez i Fuentes, sempre amb el rerefons dels conflictes territorials, la gelosia i l’enveja.

Cinema Jove acollirà, a més, l’estrena a Espanya del llargmetratge canadenc ‘Cette maison’ (Myriam Charles, 2022), el punt de partida del qual és el descobriment d’una adolescent penjada al seu dormitori. Sembla un suïcidi, però l’autòpsia revela alguna cosa més. La pel·lícula, presentada en la passada edició de la Berlinale, es distingeix per l’aproximació poètica i fantasmagòrica que fa al ‘true crime’.

El cicle es tancarà amb ‘Bowling for Columbine’, documental basat en el brutal tiroteig que va dur a terme en 1999 un jove adolescent en una escola de Secundària d’un poble de Colorado. El polèmic cineasta i documentalista nord-americà Michael Moore explora en aquesta cinta les arrels del romanç entre els estatunidencs i les armes de foc.

En el context del cicle ‘True Crime: la nova fascinació’ s’organitzarà una taula redona amb experts en la matèria. La xarrada tindrà lloc el divendres 23 de juny a les 12.00 hores en l’FNAC de la plaça de Sant Agustí, i comptarà amb la participació del periodista i escriptor Joan M. Oleaque, la guionista María Mínguez i el criminòleg, psicòleg i escriptor Vicente Garrido. Els tres exploraran les motivacions que hi ha darrere de la fascinació popular pels assassins en sèrie, els delictes de sang i els estafadors professionals.

Comprar entrades