Noticias Festival
La comèdia apocalíptica australiana ‘Over and Out’, Premi Lluna de València a la millor websèrie en el Festival Cinema Jove
  • La websèrie de Christiaan Van Vuuren també ha sigut destacada amb el Premi del Jurat Jove i tres mencions del jurat al guió, l’actriu i el disseny de producció
  • El Premi del Públic al millor curtmetratge ha sigut per a ‘Massacre’, de la francesa Maïté Sonnet
  • La Trobada Audiovisual de Joves premia el documental ‘Última frontera’, sobre la immigració de joves marroquins i subsaharians

 

La websèrie australiana ‘Over and Out’ s’ha alçat amb la Lluna de València a la millor websèrie en la 35 edició de Cinema Jove, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura. La proposta de gènere també ha sigut destacada pel jurat amb tres mencions al millor guió, firmat per Adele Vuko i Christiaan Van Vuuren, la millor actriu, Adele Vuko, i el millor disseny de producció, responsabilitat de Carlo Crescini.

La comèdia apocalíptica, que també ha guanyat el Premi del Jurat Jove a la millor websèrie, planteja els reptes de la paternitat en un món apocalíptic en què cal dedicar gran part del dia a matar zombis. La sèrie es va rodar durant cinc dies i està protagonitzada per una parella real juntament amb els seus fills de veres.

El jurat oficial, compost per l’especialista en contingut de ficció Anne Santa Maria, el fundador de la productora de demanda especialitzada NewBe Jeroen Koopman i la directora de ‘writers room’ per a televisió de Warner Bros, Rebecca Windsor, ha valorat “l’agudesa i la diversió del seu guió”, en què ressonen les preocupacions actuals en el món. “Fer una sèrie de gènere amb un pressupost ajustat no és fàcil, i en ‘Over and Out’, amb una visió clara de l’univers que han inventat, els creadors i l’equip han creat una sèrie d’entreteniment universal amb un contingut i una execució profunds i reflexius”.

La producció documental suïssa ‘Section, marche!’, del director Frédéric Favre, ha sigut destacada amb el Premi Especial Marseille Webfest, la qual cosa implica la seua programació en la secció oficial de documentals del festival francés. Els seus responsables van rodar durant cinc mesos en una escola de reclutament d’infanteria, on van conéixer un grup de soldats i els seus oficials. El projecte dona l’oportunitat de descobrir com aquests joves, entre els quals s’inclou una dona, sobreviuen a l’ordre i a la disciplina i s’enfronten a les seues pors i als seus propis límits.

Completen el palmarés les mencions de l’edició de Guillermina Chiariglioni en la romàntica websèrie argentina ‘Cartas a mi ex’; a la millor fotografia, concedida a Flavio Langoni, Marcelo Faria i Marcos Paulo Jr. per la sèrie antològica brasilera de ciència-ficció ‘Otherside’; a la millor música, a Christoph Koenig pel seu treball en la comèdia francesa ‘Pantoufles’; i a la direcció, en què s’ha destacat l’holandés Martijn Winkler per ‘Swipe’, sèrie que desgrana la seua trama servint-se de les xarxes socials.

Finalment, el Premi del Públic ha sigut per a l’autoparòdica ‘Clara Cortés’, sobre una actriu en l’atur l’experiència més pròxima de la qual a treballar als escenaris va ser a la cafeteria del Teatre Pavón de Madrid.

“L’edició d’enguany, a pesar de les circumstàncies, ha sigut un èxit. El públic s’ha vist novament sorprés amb sèries de gran qualitat, i el colofó ideal ha sigut incorporar quatre sèries valencianes creades durant el confinament”, ha valorat la coordinadora de la secció, María Albiñana.

Trobada Audiovisual de Joves

El festival, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, ha fet públic hui el seu palmarés en el qual també s’ha donat a conéixer els guanyadors de la Trobada audiovisual de Joves (TAJ) d’aquesta edició.

La COVID-19 ha marcat aquesta edició de la TAJ, ja que, a causa de la pandèmia, els treballs dels alumnes d’infantil, primària, ESO i Batxillerat s’han projectat en línia fora de concurs.

En aquesta edició han competit 15 curtmetratges de la categoria C, que integra estudiants de cicles formatius d’imatge, universitats, escoles de cine i associacions juvenils amb edats compreses entre els 16 i els 24 anys.

La guanyadora del primer premi ha sigut ‘Última frontera’, dirigida per Maite Aznar Orbea, Claudia Giráldez Vela, Luna Guerrero Alcántara i Roberto Pintre Nogales. El projecte documental aborda els problemes de la immigració de joves marroquins i subsaharians. A partir de testimoniatges, tant dels mateixos joves com de persones del seu entorn, s’ofereix una visió general de la seua situació, marcada per deplorables condicions de vida, problemes amb la policia, complexos tràmits burocràtics dels països implicats i l’esperança de poder aconseguir el seu somni.

L’accèssit en aquest cas ha sigut per a ‘Mareas ocultas’, dirigida per Mònica Cambra Domínguez, mentre que ‘Ahora que hay tiempo’, de Jesús Choya Zataraín i Diego Zarzuelo, ha rebut una menció i un diploma acreditatiu a la millor direcció.

Cinc dels projectes participaran en una residència de formació d’una setmana que tindrà lloc quan les circumstàncies així ho permeten, previsiblement en el primer semestre de l’any que ve. Aquests seran, Remedios Sola Martínez, pel curtmetratge ‘21’, Celia Dosal, per ‘99 páginas a letra 11’, i els directors  d’‘Ahora que hay tiempo’, ‘Mareas ocultas’ i ‘Última frontera’.

“En aquesta edició hem comprovat com els estudiants universitaris, especialment els membres de la Trobada i els integrants del Jurat Jove, han tingut un comportament exemplar davant de la situació sanitària, en contrast amb altres visions que es donen d’aquesta generació”, ha aplaudit el director de programació de Cinema Jove, Carlos Madrid.

Curtmetratges premiats

El Jurat Jove ha acordat atorgar el seu guardó al curt ‘Panteres’, en què Èrika Sánchez encara les contradiccions de la pubertat en el primer món, amb les seues xarxes socials, la seua immediatesa i els seus excessos.

‘Ni oblit ni perdó’, de Jordi Boquet, sobre les seqüeles de la mort de Guillem Agulló en la seua família una dècada després, ha sigut reconegut amb una menció especial.

Finalment, el públic de la 35 edició de Cinema Jove ha votat com a millor curtmetratge d’enguany  ‘Massacre’, de la directora francesa Maïté Sonnet, en el qual es plasma amb ràbia adolescent l’impacte que té la massificació turística en el teixit social de determinats enclavaments.

“A pesar de les limitacions, del canvi de dates i de les condicions meteorològiques, hem tingut al voltant d’un 90 % d’aforament a les sales”, ha destacat Madrid, qui també ha apreciat un augment considerable de la interacció amb el públic a través de xarxes socials.

“L’entusiasme dels joves directors, tant de la Secció Oficial de Curtmetratges i de la de Websèries com de la Trobada audiovisual de Joves, segueix en peu a pesar de les circumstàncies”, agraeix el director de programació de Cinema Jove.