La composició dels jurats de les seccions oficials d’aquesta edició de Cinema Jove està marcada per un caràcter eminentment professional, europeu i jove, d’acord amb l’esperit del festival, en què l’edat límit dels creadors és de 40 anys.
Els responsables del festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura pretenen d’aquesta manera que les decisions del jurat procedisquen “d’una generació propera, tant en bagatge vital com en concepció cinematogràfica, a la dels directors de les pel·lícules que es presenten a concurs”, en paraules del director de Cinema Jove, Carlos Madrid.
La Secció Oficial de Llargmetratges de Cinema Jove està composta enguany per la jove actriu valenciana Olga Alamán, que es va donar a conéixer en sèries televisives com ‘Gran Hotel’, ‘L’Alqueria Blanca’ o ‘Amar en tiempos revueltos’; el polonés Robert Aronowsky, gran divulgador del cinema iberoamericà a través del seu portal digital ‘Novela’; la realitzadora, professora i muntadora gallega Diana Toucedo, que ha intervingut en més de 15 pel·lícules; el director croat Jure Pavlovic, que va guanyar l’European Film Academy Award al millor curtmetratge en 2015, i la productora i directora búlgara Svetla Tsorsorskova, seleccionada en la Setmana de la Crítica de Cannes, Karlovy Vary i Telluride, entre altres festivals.
Quant a la Secció Oficial de Curtmetratges, el jurat està compost per l’antropòloga visual francesa Camille Bui, el director d’art valencià Abdón Alcañiz, conegut pel seu treball en la sèrie televisiva ‘La casa de papel’ o el llargmetratge ‘Mil coses que faria per tu’, de Dídac Cervera, i Marta Nieto, una de les actrius espanyoles més guardonades en l’últim any per la seua participació en el curt ‘Madre’ (Premi Goya 2018).
Els jurats de les seccions oficials de llargmetratges i curtmetratges també es caracteritzen enguany pel seu accent clarament europeu. De fet, tant els cinc membres del jurat de llargs com els tres del jurat de curts procedeixen del vell continent.
La importància de la crítica
En el seu afany per integrar totes les visions possibles al voltant del cinema, els organitzadors del certamen valencià han buscat que, a més del món actoral, la direcció o el muntatge, enguany també estiga representat en la composició dels jurats el sector de la crítica cinematogràfica, principalment a través de la presència d’una de les signatures habituals de la històrica revista ‘Cahiers du Cinéma’, la francesa Camille Bui, membre del jurat de la Secció Oficial de Curtmetratges.
“Sempre busquem combinar les diferents professions lligades al cinema, però per a nosaltres és fonamental que la crítica també estiga present, ja que representa una visió especialitzada però amb una perspectiva molt diferenciada pel fet de ser externa a la professió de la creació cinematogràfica”, subratlla Carlos Madrid.
La mirada femenina supera enguany la masculina en les dues principals seccions del festival valencià, ja que tres de les cinc persones encarregades de decidir els premis dels llargs, i dos de les tres en els curts, són dones.
Jurat de luxe en les websèries
Jean-Michel Albert, fundador i director de Marseille Webfest, el festival de sèries digitals més prestigiós d’Europa, és un dels cinc membres del jurat d’enguany de la Secció Oficial de Websèries, que constitueix un autèntic luxe i un reclam per als professionals del sector, ja que alguns d’ells participaran en taules redones i càpsules informatives, col·loquis de mitja hora específics per a professionals.
La resta d’integrants del jurat són la realitzadora i productora granadina Chus Gutiérrez, amb més d’una desena de pel·lícules a les seues esquenes; Young Man Kang, qui va fundar i dirigeix SeoulWebfest, únic festival de sèries digitals a Àsia; Lance Sloane, que exerceix la Vicepresidència de la unitat digital de Warner Bros, Blue Ribbon Content, i Jöel Bassaget, fundador de la lliga mundial de festivals de websèries, Web Series World Cup, que cada any atorga la copa mundial a la millor producció en aquest format.