Noticias Festival
Entrevista als presentadors de la gala: Alejandro Portaz y Javier González

Alejandro Portaz i Javier González són els germans Coent, conductors de la gala de presentació i cloenda de la 32ª edició de Cinema Jove. A dalt el teló!

Teatre Principal, gens menys. Què significa per a vosaltres?

Javier González: Bé, l’escenari de la gala aclapara. És un lloc que imposa. Però bé, és un lloc que també et motiva per a pensar en un esdeveniment a l’altura del lloc en el qual se celebra. És una motivació extra. L’escenari és impressionant i esperem que la gala també.

Alejandro Portaz: Havent actuat en altres teatres, la veritat és que quan et parlen del Principal hi ha una emoció especial perquè és un espai imponent. És bastant colossal entrar i donar-te de nassos amb les llotges, i pensar en tota la història que té darrere i el fet que, d’alguna forma, anem a formar part d’ella.

*Com us ficau vosaltres en açò del món de l’espectacle?

A.P: Bé, nosaltres ens vam conèixer a casa, quan papà i mamà ens van presentar. I clar, amb aqueix cognom no podíem fer una altra cosa que dedicar-nos a açò del cinema.

J.G: No podia ser d’una altra forma, era quasi una obligació. Vam haver de deixar la nostra carrera professional paral·lela… de la qual no podem donar molts detalls.

A.P: No, de debò. Ens dediquem a la improvisació teatral, hem dut a terme altres presentacions similars a la d’avui. Sempre des d’una perspectiva diferent. Jo personalment treballe també en cinema com a director, i tenim un treball a mig camí entre el teatre, etc.

J.G: Jo treball amb el meu germà en la companyia Guerrilla Impro, en la qual fem improvisació teatral. També hem presentat alguns esdeveniments junts. La meua relació amb el cinema ha sigut com a guionista, la qual cosa, ara m’adone, és bastant contradictori, açò de improvisador i guionista. Però sí, és una dualitat entre la qual em moc, escriure diàlegs i, després, improvisar (riures)

Com vau arribar a aquest projecte?

A.P: Bé, nosaltres teníem una relació d’anys amb Carlos Madrid i amb gent de l’equip de Cinema Jove. Ells havien vingut a veure’ns a un espectacle d’improvisació que fem amb Guerrilla Impro, la nostra companyia de teatre, en la Fàbrica de Gel. I van acabar per proposar-nos que anàrem els conductors de la gala. Carlos caminava donant-li tornades a diverses idees i, quan va veure l’espectacle, va dir, “no, ha de ser açò. Els vull a ells”. No sé si van anar les seues paraules exactes, però l’essència va ser aqueixa (riures)

Quin va ser vostra primera reacció quan vau pensar, ui!, anem a fer açò.

J.G: Bé, saps què passa? Que la base de la improvisació, que és el que nosaltres fem principalment, és acceptar, dir sí a tot. Quan et proposen alguna cosa, bàsicament has d’acceptar-ho. En aquest cas era fàcil perquè un encàrrec així… Com per a dir que no.

A.P: I clar, com anàvem a dir tampoc que no al de fer aquesta entrevista (riures)

Quan vau començar a tenir reunions per a organitzar l’esdeveniment?

J.G: Doncs jo crec que, des de febrer estem treballant ja en la gala. Ha sigut un treball de molts mesos i amb un equip de gent que cadascun porta una parcel·la. Nosaltres ens hem encarregat de desenvolupar el guió i serem els conductors. La gala està coordinada per Mª José Soler i després hi ha un equip més ampli d’escenografia, amb Luis Crespo, l’adreça d’art, amb Julia València, la música, amb Joan Soler? … molta gent i molt implicada.

Com ha sigut el procés de preparació d’aquesta gala?

A.P: Doncs molt escalonat i organitzat. Des que decidim que anàvem a treballar junts, amb molt entusiasme. Es va organitzar un calendari d’escriptura de guió, de reunions amb les diferents parts de l’equip i posteriorment assajos en el mateix teatre, en la sala negra del Teatre Principal. I ja en l’últim moment baixem a l’escenari per a acabar de matisar els moviments, la coordinació amb els diferents elements com el video, la música, etc.

J.G: El concepte de la gala en si, el guió, l’estructura que va a tenir la gala, va òbviament amb el concepte i esperit que s’ha desenvolupat del festival en aquesta nova etapa. Tenint molt en compte aqueix nou concepte, aqueix esperit, aqueix renàixer, hem intentat desenvolupar una gala coherent amb aqueixes idees. L’objectiu és que la gent, a més de veure la pel·lícula que es projectarà, també es vagen amb certa informació pel que fa al festival, amb moltes ganes de veure les pel·lícules que es van a projectar durant el mateix i que li’l passen bé durant la gala.

Un xicotet avanç del que anem a veure aquesta nit.

A.P: Bé, el contingut és una sorpresa per al qual vaja a venir. Sempre les nostres presentacions hi ha un component molt important d’humor, i aqueixa ha sigut nostra preocupació durant la preparació d’aquesta gala.

J.G: És una reflexió sobre el cinema i com aquest afecta a les nostres vides des d’una perspectiva diferent i, fins i tot, portada a l’absurd. La nostra intenció és que el públic descobrisca coses que desconeixia sobre el cinema i sobre ells mateixos.

El vostre treball no acaba en la gala.

J.G: Efectivament, el nostre treball anirà més enllà de la gala. Es perllongarà durant tot el festival incloent la gala de clausura i acabarà quan ens tiren.

A.P: Anem a intentar assistir a totes les passades que puguem i participarem activament en les xarxes socials. Açò sí… Sense spoilers.