La La pel·lícula noruega Harajuku, de Eirik Svensson, arranca amb el suïcidi de la mare de la protagonista, una xica de 15 anys aficionada a l’anime i el manga, amb el pèl tenyit de blau, que només somia amb deixar arrere la fosca i freda Oslo per la ciutat dels seus somnis, Tòquio. La jove otaku s’evadeix del seu dolor projectant evocacions i fantasies en forma d’anime, seqüències somiadores que la pel·lícula plasma amb seqüències d’animació. La pel·lícula està ambientada en vespres de Nadal i reflexiona sobre la figura del pare absent.
Per què has decidit contar aquesta història sobre l’Estació Central d’Oslo, Oslo S?
Quan estava documentant-me, em vaig reunir amb adolescents en el centre de la ciutat d’Oslo. Alguns d’ells es reunien diàriament en l’estació central de trens, i una de les xiques va anar a veure al seu pare per primera vegada la mateixa nit que la vaig conéixer. Ja que aqueixa va ser la primera inspiració per a la pel·lícula, va resultar natural mantindre a l’estació i als adolescents que la freqüenten com a part de Harajuku.
Vas investigar sobre les tribus otaku a Oslo per a la pel·lícula?
Sí, vam fer una investigació entre els adolescents inspirats al Japó i en l’anime tant en l’estació, com a Oslo i Noruega, especialment per als pòsters de l’habitació de la protagonista, Vildes, i per descomptat, el cabell, el maquillatge i les disfresses. Jo també havia estat a Tòquio i en el districte de Harajuku un parell de vegades i tots havíem vist algunes pel·lícules d’anime abans de treballar en aquesta pel·lícula.
Aquesta pel·lícula aborda tant els moments més difícils en la vida d’una adolescent de 15 anys com la situació d’un pare penedit. Com vas treballar tots dos perfils psicològics?
En les pel·lícules que faig sempre tracte de veure les situacions des del punt de vista de cada personatge. Molt poc en la vida és completament blanc o negre. Per a aquesta pel·lícula, vaig continuar la investigació parlant amb xiques joves i dones que havien tingut pares que van estar absents quan van créixer. En continuar reunint històries de la vida real, ajuntem el guió i la història de Vilde i Einars. Part del diàleg entre Vilde i el seu pare està directament inspirat en algunes de les converses que vaig mantindre.
Et fascina com a la teu protagonista el districte de Harajuku en el barri de Shibuya?
La meua fascinació es remunta a quan vaig estar allí per primera vegada fa més d’una dècada. Però en els últims anys, hem vist com el colorit de Harajuku i el Japó també influeix a poc a poc en els adolescents de Noruega.
Tant Harajuku com la teua pel·lícula anterior, Natt Til 17, tracten sobre els problemes que afronten els adolescents. Per què estàs interessat a explorar els problemes universals de la joventut?
Crec que els adolescents han de bregar en algun moment amb els problemes bàsics d’adults que tots enfrontem en les nostres vides. La principal diferència és que ells experimenten sovint aquests problemes d’adults per primera vegada i, per tant, no tenen cap punt de referència sobre com afrontar-los. Aquest fet em sembla interessant, així com una forma d’arribar al moll de les emocions i les relacions humanes. També crec que els adolescents han de ser vistos i compresos pels adults, i les pel·lícules són una excel·lent manera d’obrir, explorar i mostrar el seu món i al que s’estan enfrontant.
Per què vas decidir relacionar els moments més difícils amb l’anime?
Decidim incloure algunes escenes en anime per a mostrar de manera més evident la vida interior de Vildes, el seu desig d’escapar de la realitat. Intentem trobar un estil d’animació que fora prou suau visualment per a combinar bé amb les parts d’acció real.
Aquests grups de joves que estan en les estacions de tren són molt comuns en les grans ciutats, són molt visibles, però no els “veiem”. És una situació sobre la qual has reflexionat? Creus que els espectadors prestaran ara més atenció a aquestes tribus?
Sí, així és exactament com descric jo a vegades la situació. Són cridaners visualment, però tendim a no fixar-nos en ells. Els adolescents que vaig conéixer a Oslo són bastant relaxats i generosos els uns amb els altres, i per a algunes persones l’estació central és tan sols un lloc on poden ser ells mateixos. Cadascun té les seues pròpies històries, la seua pròpia forma de veure la vida, així que en centrar-me en una sola persona, crec que serà més fàcil reconéixer-los i observar-los.
Durant una de les seqüències més dures, tibants i commovedores de la pel·lícula, podem escoltar la cançó nadalenca Deilig er jorden. Per què la vas triar?
Tota la pel·lícula aborda el contrast entre la idea que el Nadal és l’època més alegre de l’any i el fet que la vida de Vildes s’enfonsa. El Nadal té a veure amb la família i amb estar junts, i aquesta nit és la que Vilde se sent més sola. Crec que per a molta gent les expectatives que les vacances hagen de ser una cosa meravellosa les fan quasi insuportables. Deilig er jorden és una cançó preciosa, i el cor que la canta en l’estació és el mateix que canta en la televisió nacional de Noruega cada Nadal. Deilig er jorden es tradueix com La terra és meravellosa, que és l’oposat a la situació de Vildes en aqueix moment.
La pel·lícula consta de diverses escenes llargues, com la del diàleg de 15 minuts entre Vilde i el seu pare. Per què vas prendre aquesta decisió que li dóna a l’espectador la sensació de viure moments crucials en temps real?
En el cor d’aquest projecte sempre va estar la primera trobada entre la xiqueta i el seu pare. Volia que s’estenguera en el temps per a tractar de plasmar la sensació que ells podrien sentir en la vida real i en temps real. Necessiten temps per a tractar de ser informals, abans que la conversa s’intensifique. I l’escena necessita temps perquè tots dos s’òbriguen l’u a l’altre. Crec que això també va influir en altres escenes on el temps obliga els personatges a romandre en situació i podem presenciar tots els canvis en ells a mesura que avança l’escena. Ho trobe intrigant, i crec que li permet a la pel·lícula explorar més sobre com ens comportem amb altres persones en situacions i relacions difícils o complexes.
Consideres aquesta pel·lícula per a joves o sobre joves?
Crec que pot ser totes dues coses. La llarga trobada entre Vilde i el seu pare era important per a mi, i ens vam adonar que podria ser un repte per a alguns espectadors, però molts joves també semblen haver-la acollit.
Quines dificultats i quins beneficis va implicar no poder tancar l’estació més transitada de Noruega per al rodatge?
Les dificultats són òbvies: soroll constant a tot arreu, possibilitats molt limitades per a controlar la llum, cap possibilitat de controlar a la multitud, etc. Però el benefici és que vaig poder rodar la pel·lícula en el lloc que volia, li dóna a Harajuku un toc de realisme. perquè és real, i per descomptat, filmar durant les hores d’obertura amb tota la gent i la vida que està passant allí li fa a la pel·lícula molta personalitat.