Noticias Festival, Los dioses del anime,
Cinema Jove ret culte a ‘Els déus de l’anime’

• El cicle d’animació japonesa comptarà amb 16 títols
• Entre la selecció hi ha pel•lícules de culte com ‘El viaje de Chihiro’, ‘Ghost in the Shell’ i ‘Akira’

Cinema Jove oferirà en la 34a edició un cicle dedicat a l’animació japonesa, un gènere que suma cada vegada més seguidors i que últimament està molt present en les programacions de les plataformes digitals.

El festival ha programat 16 títols que ofereixen una mirada múltiple sobre l’animació nipona tant en gèneres com en narratives. El cicle es podrà veure a la sala 7 de l’Edifici Rialto. Cinema Jove està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i està reconegut per la Federació Internacional de Productors de Films (FIAPF).

En l’àmbit més experimental destaca ‘Belladonna of Sadness’ (Eiichi Yamamoto, 1973), una peça artística dels setanta restaurada en 2016. Acompanya el cru relat de la protagonista un compendi inusitat de ‘rock’ psicodèlic i llegenda medieval realitzat amb diferents tècniques que rarament associem a l’anime.

També amb un llenguatge despreocupat i iconoclasta poc habitual en el gènere figura en el cicle la pel•lícula ‘Night Is Short, Walk on Girl’ (Masaaki Yuasa, 2017).

D’altra banda, trobem propostes com les obres mestres de Hayao Miyazaki ‘Nausicaä del Valle del Viento’ (1984) i ‘El viaje de Chihiro’ (2003), una obra mestra del gènere valorada per la crítica entre les millors pel•lícules de la història del cinema i que va rebre més de 14 premis; entre d’altres, l’Oscar a la millor pel•lícula d’animació i l’Ós d’Or en la Berlinale.

La cinta es va convertir en una de les pel•lícules d’anime més taquilleres del món juntament amb ‘Your Name’ (Makoto Shinkai, 2016), basada en una novel•la escrita pel director mateix i reconeguda per la crítica i el públic per les seues seqüències de gran bellesa.

D’Isao Takahata, mort en 2015, es projecten ‘El cuento de la Princesa Kaguya’ (2015) i ‘La tumba de las luciérnagas’ (1988). La primera, basada en el conte tradicional japonés ‘El cuento del cortador de bambú’, suposa el testament artístic del director; una proposta inusual en el gènere que li va valdre la nominació a l’Òscar a millor pel•lícula d’animació en 2013.

La segona, ‘La tumba de las luciérnagas’, està basada en una novel•la de Akiyuki Nosaka, un supervivent de la II Guerra Mundial que va plasmar les seues experiències en el llibre que donaria origen al film.
També sobre la Segona Guerra Mundial es podrà veure ‘Hiroshima’ (Mori Masaki, 1983), un drama basat en la sèrie de manga homònima de Keiji Nakazawa, un animador i artista que va sobreviure al bombardeig. La pel•lícula retrata la crueltat de l’explosió de la bomba nuclear a Hiroshima el juliol de 1945 i els successos posteriors des del punt de vista d’un xiquet.

La ciència-ficció estarà present en el cicle amb pel•lícules de culte com la futurista ‘Akira’ (Katsuhiro Otomo, 1988) i ‘Ghost in the Shell’ (Mamoru Oshii, 1995), guanyadora en el festival de Sitges i imprescindible per a tot amant del gènere.

El cicle engloba, a més, altres relats socials com l’assetjament i el fenomen fan en ‘Perfect Blue’ (Satoshi Kon, 1997), l’educació monoparental en ‘Los niños lobo’ (Mamoru Hosoda, 2012), el viatge a l’interior de la ment en ‘Paprika’ (Satoshi Kon, 2006) o l’assetjament escolar en ‘A Silent Voice’ (2016), de Naoko Yamada, una de les poques directores l’obra de les quals ha arribat al nostre país.