Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa la 35 edició de Cinema Jove, on s’han donat a conèixer els continguts d’una edició reduïda en el seu nombre de jornades i activitats programades com a conseqüència del seu trasllat de juny a desembre com a causa de la pandèmia, però en la qual destaca “el suport als nostres professionals per fer-los visibles a la ciutadania”, ha destacat el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinós.
Així, el festival internacional de cinema de València atorga aquest any el seu premi Un futur de cinema a dos actors valencians, Gloria March i Raúl Navarro. Cinema Jove fixa la seva atenció cada edició en joves intèrprets de la nova fornada de la indústria audiovisual espanyola per destacar i celebrar la seva ascendent trajectòria a través d’aquest guardó. En el passat ha reconegut a promeses que avui són actors consagrats com Elena Anaya, Marta Etura, Carlos Areces, Pablo Molinero, Leticia Dolera i Greta Fernández.
Gloria March ha sigut recentment reconeguda amb el guardó a la millor actriu protagonista en la tercera edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià pel seu paper en ‘La mort de Guillem’, de Carlos Marqués-Marcet.
Pot ser que la valenciana encara compte amb una curta carrera al cinema, però la recolza una extensa i variada trajectòria en el teatre, on ha treballat per a les companyies El Conde de Torrefiel i El Pollo Campero.
“Es tracta d’una de les actrius més prometedores del panorama nacional, amb una carrera notable i heterogènia d’una dècada en les arts escèniques, on s’ha prodigat en diferents registres, la qual cosa apunta a una evolució natural al cinema. El seu primer paper protagonista és d’una sinceritat i una emotivitat demolidores. I amb aquest guardó, Cinema Jove se suma no sols a la felicitació pel seu recent reconeixement en els Premis de l’Audiovisual Valencià, sinó al prometedor auguri de Gloria com a actriu de cinema”, argumenta Carlos Madrid.
Cinema Jove projectarà ‘La mort de Guillem’ la vesprada del 6 de desembre en el Teatre Rialto. El drama, produït per Suica Films, Lastor Media i SomBatabat Produccions, relata l’assassinat d’un xic de 18 anys, antifeixista i nacionalista, l’11 d’abril de 1993 per un grup d’ultradreta, així com la lluita dels seus pares per a reivindicar-lo com una víctima de la violència feixista. La pel·lícula recull la seua gesta, plena d’obstacles, amenaces i guerra bruta mediàtica.
La programació d’aquest títol confirma així mateix la trajectòria en ascens de l’actor que va ser premiat en 2018 amb Un futur de Cinema, Pablo Molinero, ja que el castellonenc interpreta al pare d’Agulló.
Raúl Navarro procedeix així mateix del teatre. De fet, el seu primer paper protagonista al cinema li deu molt a la seua formació al costat del dramaturg Chema Cardeña. L’actor valencià dóna vida a Christopher Marlowe en ‘El cercle en l’aigua’, de Vicente Monsonís. La pel·lícula especula amb la teoria que el dramaturg era en realitat l’autor que s’amagava darrere de la signatura de Shakespeare. El guió cinematogràfic es basa en l’obra de teatre ‘La estancia’, de Cardeña, qui va ser reconegut amb el premi de la crítica valenciana al millor text i el de l’Asociación de Espectadores de Alicante (AITA) en aqueixa mateixa categoria.
“Tot el meu coneixement de Shakespeare li ho dec a Cardeña, que em va dirigir en l’obra fi de curs del Centre Teatral Escalante ‘Los amantes de Verona’. El muntatge era una versió de ‘Romeo i Julieta’, tragèdia molt present en ‘El cercle en l’aigua’, perquè Marlowe és un estrateg i un manipulador, però escriu molt sobre l’amor, la qual cosa denota un món interior sentimental que oculta”, detalla Navarro, qui assegura estar en un núvol en haver vist reconegut el seu esforç en la seua terra natal amb el reconeixement de Cinema Jove.
L’actor ha alternat la seua trajectòria entre València i Madrid, on ha participat en sèries de gran importància com ‘Isabel’, ‘Hospital Central’, ‘En tierra de lobos’, ‘Dr. Mateo’ i ‘Los misterios de Laura’. En els últims anys va fer el salt internacional amb un paper en la versió europea del fenomen de masses japonés ‘Idol x Warrior Miracle Tunes’, exhibida a Grècia, Itàlia i França, encara que sobretot, ha sigut un èxit a Àsia.
En cinema ha participat en pel·lícules espanyoles com a ‘Paella Today’, de César Sabater, ‘El último fin de semana’, de Pedro Reyes, i ‘El síndrome de Svensson’ de Kepa Sojo.
El seu treball més imminent és la reposició al gener de l’obra de teatre ‘Dinamarca’, Premi Max 2019 a millor autoria. L’actor es pujarà a les taules del mateix espai on se li farà lliurament del guardó de Cinema Jove, el Teatre Rialto.