- La brasilera ‘Domingo’ i la xinesa ‘A First Farewell’ són els dos llargmetratges que es projectaran hui en la Secció Oficial
Cinema Jove aborda la seua tercera jornada amb la presentació de dos nous llargmetratges a concurs, ‘A First Farewell’, de la directora xinesa Lina Wang, i la brasilera ‘Domingo’, de Clara Linhart i Fellipe Barbosa.
A les 11.30 hores en la Filmoteca es projectarà ‘A First Farewell’. El drama antropològic, de la directora xinesa Lina Wang, és una peça poètica dedicada a la seua ciutat natal, Shaya: “Vaig tindre la sort de nàixer en Shaya, Xinjiang, a la Conca Tarim del desert de Taklamakán. És la inspiració per a la meua pel·lícula. He navegat en el riu Tarim en vaixells fets de fusta, escoltant la dringadissa de les campanes dels camells i el murmuri de les fulles d’arbres mil·lenaris, experiències que mai hauràs imaginat…”, ha declarat Lina Wang.
Com els seus protagonistes infantils, la realitzadora va nàixer en Xinjiang, al nord-oest de la Xina on, envoltat de camps de cotó i del desert, es troba el poble uigur. Aquest drama iniciàtic reflecteix els reptes que assumeix aquesta minoria musulmana en un entorn on la supervivència econòmica resulta complexa si no es parla mandarí.
Bellíssimament fotografiat, el llargmetratge es va fer amb l’os de Cristall de la Generació KPlus de la Berlinale i amb el premi al Futur d’Àsia en el Festival de Tòquio.
A la vesprada, a les 18 h. es podrà veure ‘Domingo’. La pel·lícula brasilera de Clara Linhart i Fellipe Barbosa se situa temporalment l’1 de gener de 2003, en plena celebració de la investidura del president Lula. Els canvis promesos pel nou Cap d’Estat provoquen entusiasme i preocupació a parts iguals entre els membres de dues famílies de Rio Grande do Sul reunides en una casa antiga. Adolescents i adults viuen un remolí emocional on es produeixen confusions amoroses i sexuals durant els preparatius de la festa d’una quinceañera.
“Aquesta pel·lícula coral ens recorda tant a ‘La ciénaga’, de Lucrecia Martel, per la calor sufocant i l’atmosfera asfixiant de tancament que genera crispació entre els protagonistes, com a ‘La regla del juego’, de Jean Renoir, per la interrelació de les classes socials en les mateixes quatre parets”, opina el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.
Els joves Coen i La nit més curta
En el Centre del Carme de Cultura Contemporània comença hui, a les 22.30 hores el cicle Els Joves Coen, amb ‘Sangre Fácil’ (1984). Cinema Jove dedica una retrospectiva als inicis del tàndem cinematogràfic més prolífic i original, els germans Joel (1954) i Ethan Coen (1957), guanyadors de quatre premis Óscar, dos BAFTA, un Globo d’Or, una Palma d’Or i tres guardons al millor director a Cannes, entre altres reconeixements.
A les 20 hores en la Filmoteca se celebra ‘La nit més curta’. En ella gaudirem d’alguns dels millors curtmetratges de la història del cinema espanyol i que han sigut finalistes dels Premis Oscar en els últims anys. Obres d’autors reconeguts com Nacho Vigalondo, Javier Fesser, Borja Cobeaga, Juanjo Giménez o Rodrigo Sorogoyen, que alternen en la seua carrera curts i llargs. A més, en aquesta sessió es presenta la 5a edició de ‘Curt Creixent, trobades del curtmetratge’, que se celebra dins del festival del 24 al 26 de juny.
La Secció Oficial de Curtmetratges continua les seues projeccions en el Teatre Rialto i la segona jornada de Webseries se celebra de nou en el Centre Octubre de Cultura Contemporània amb projeccions, taules redones, càpsules formatives i trobades amb creadors.
A la Sala 7 del Rialto prossegueixen les projeccions dels déus de l’anime amb dos títols: ‘Hiroshima’ (Mori Masaki, 1983), drama basat en la sèrie de manga homònima de l’animador i artista Keiji Nakazawa, que va sobreviure al bombardeig; i ‘El cuento de la Princesa Kaguya’ (2015), testament artístic de Isao Takahata, basada en el conte tradicional japonés ‘El cuento del cortador de bambú’. El film va ser nominat a l’Óscar a Millor Pel·lícula d’Animació en 2013.