Noticias Festival
Alonso Ruizpalacios es el Lluna de València 2024

El director i guionista mexicà Alonso Ruizpalacios és el Premi Lluna de València en la 39 edició de Cinema Jove.

El cineasta visitarà València per a rebre el premi i presentar una retrospectiva de la seua filmografia, projectant-se els seus tres primers llargmetratges, ‘Güeros’, ‘Museo’ i ‘Una película de policias’.

El seu debut en el llarg, ‘Güeros’ (2014) va ser reconegut tant en la Berlinale com a millor òpera preval, com a Sant Sebastià, com a millor pel·lícula en la secció ‘Horizontes Latinos’, i va ser, així mateix, mereixedora de cinc premis Ariel.

És una ‘road movie’ en la qual tres amics partixen a la recerca d’una llegenda del rock. La pel·lícula rendix tribut a la nouvelle vague i està rodada en blanc i negre i en format 4:3. El seu pols urbà i adolescent la van convertir en una cinta de culte instantània.

La seua segona pel·lícula, ‘Museo’ (2018), va estar protagonitzada per Gael García Bernal i va comptar en el repartiment amb el veterà actor xilé Alfredo Castro. S’inspira en el robatori de 150 peces d’art hispànic en el Museu d’Antropologia i Història de Mèxic el 24 de desembre de 1985. Va ser guardonada amb el premi al millor guió en el Festival de Berlín.

Amb la seua tercera pel·lícula dona un gir a la seua trajectòria desenvolupant un exercici cinematogràfic que juga amb els límits del documental i la ficció, ‘Una película de policias’. L’experiment analitza de primera mà la corrupció dins de la policia de Mèxic a través de les experiències de dos oficials. De nou recolzat per la Berlinale, el projecte va ser premiat amb l’Os de plata a la contribució artística.

En televisió, ha dirigit diversos episodis de les sèries ‘Outer Range’, per a Prime, liderada per Josh Brolin com el propietari d’un ranxo de Wyoming, i ‘Narcos: México’ per a Netflix, sobre el sorgiment del cartell de Guadalajara.

Ruizpalacios va tornar a coincidir amb un dels seus protagonistes, Diego Luna, en el rodatge de diversos episodis de la segona temporada de ‘Andor’ per a Disney+, sobre les aventures del personatge de l’esqueix de ‘Star Wars’ ‘Rogue One’. L’estrena del nou lliurament està anunciat per a 2025.