Presentació Festival

CINEMA JOVE

El Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove és un festival que es desenvolupa anualment a València el mes de juny. Està acreditat per la FIAPF en la categoria de “Festivals Competitius Especialitzats”.

El festival és un fòrum de trobada entre joves cineastes internacionals, i la seua vocació és la de mostrar el millor cinema internacional dirigit per joves.

Cinema Jove està organitzat per la Conselleria d’Educació Cultura i Esport  a través del Institut Valencià de Cultura.

La seua 38a edició tindrà lloc del 22 de juny a l’1 de juliol de 2023.

Cinema Jove compta amb cinc seccions oficials o a competició, totes les quals compten amb el seu respectiu jurat.

LLARGMETRATGES

Pel·lícules a partir de 60 minuts. Secció internacional les pel·lícules de la qual constitueixen una estrena a Espanya. Els directors no han de tindre més de 40 anys.

CURTMETRATGES

Pel·lícules fins a 30 minuts de duració. És una selecció internacional el requisit mínim de la qual és la seua estrena a la Comunitat Valenciana. Igual que en la Secció Oficial de Llargmetratges, els directors no han de tindre més de 40 anys.

SERIES

Selecció internacional de sèries (anteriorment denominada webseries) que es va incorporar a Cinema Jove en  2016. A més d’una secció competitiva, consta de xarrades i taules redones al voltant de la producció de sèries

TROBADA AUDIOVISUAL DE JOVES

Secció nacional de curtmetratges realitzats per estudiants des dels 5 fins als 25 anys. És la secció fundacional de Cinema Jove. Consta de tres categories:

Infantil: fins a 12 anys (estudiants d’Infantil i Primària).
Juvenil: de 13 a 20 anys (estudiants de l’ESO i Batxillerat).
Amateur: de 16 a 25 anys (estudiants de Cicles Formatius d’Imatge, altres centres de formació i associacions juvenils o projectes personals).

ÒRBITES

En 2023 s’afig la secció competitiva Òrbites, que posa el focus en produccions de no ficció i altres llenguatges.

SECCIONS NO COMPETITIVES

Cinema Jove també projecta una sèrie de seccions no competitives que la seua temàtica, sempre al voltant de la joventut, sol canviar amb les edicions, si bé diverses d’elles es mantenen al llarg dels anys

Premi Lluna de València

Premi honorífic de Cinema Jove dedicat a un director al qual se’l reconeix un estil cinematogràfic propi, una narrativa recognoscible al cinema contemporani. A més de la visita del director al festival, aquest dedica una retrospectiva al conjunt de la seua obra cinematogràfica.

High School

Cicle de llargmetratges de les últimes dècades que succeeixen en un institut. A més del clàssic imaginari del high school estatunidenc, la programació sol completar-se amb altres títols europeus o asiàtics.

El Jove, La Jove…

La primera època de directors hui dia consagrats; les pel·lícules que van dirigir abans de complir els 40 anys. És a dir, les pel·lícules amb les quals haurien pogut competir en la Secció Oficial de Cinema Jove. S’han projectat els cicles El jove David Lynch, La jove Agnès Varda, Els joves Germans Coen…

Els Déus del Anime

Selecció de títols contemporanis i clàssics de l’anime

INDÚSTRIA

Cinema Jove inclou Curt Creixent i ProMercat, dues seccions dedicades a la indústria del cinema, és a dir, sèries de taules redones, xarrades, sessions de pitch i altres trobades professionals que encoratgen l’aprenentatge, les aliances i la creació de noves obres.

Curt Creixent i ProMercat estan dedicades al curtmetratge i al llargmetratge respectivament.

Han passat pel festival

Lynne Ramsay, Mia Hansen-Love, Miguel Gomes, Pablo Trapero, Lone Scherfig, Tomas Alfredson, Ruben Östlund, Álex de l’Església, Icíar Bollaín, Alejandro Amenábar, Sigfrid Monleón, Juanma Baix Ulloa, Marc Recha, Rithy Panh, Matteo Garrone, Thomas Vinterberg, Stephen Frears, Miguel Albaladejo