Noticias Webseries
Estrenes exclusives i jurat de luxe en la Secció Oficial de Websèries
  • Un total de tretze produccions de deu països diferents competiran en la Secció Oficial els dies 23 i 24 de juny al Octubre Centre de Cultura Contemporània
  • Representants d’alguns dels festivals i plataformes digitals mes importants del planeta formen el jurat i donaran xarrades per a creadors

“Aquesta edició tenim una secció molt potent, plena de sèries que no no es poden vòre en Internet actualment ja que la major part d’elles es crearen a finals de 2017 i principis de 2018”, ha declarat Maria Albiñana, coordinadora de la Secció de Webseries en la 33 edició del Festival Internacional de València – CinemaJove. Com a mostra, un botó: la plataforma digital de RTVE, PLAYZ, estrenarà en el certamen valencià una de les seues pròximes produccions en este format, ‘Limbo’, coproducció hispanoargentina protagonitzada per Ingrid García-Jonsson. La sèrie, fora de concurs, es projectarà en exclusiva en Cinema Jove el 23 de juny, amb l’assistència del director de la plataforma PLAYZ, Alberto Fernández, que també participarà en una tasula redona per a profesionals.

En la tercera edició de la Secció Oficial de Websèries participen tretze produccions procedents de països com Espanya, Argentina, Regne Unit, Turquia, França, Uruguay i Xile entre altres. Títols com ara ‘Nemausus’, sèrie francesa de ciència ficció i de rigorosa estrena en Cinema Jove, la xilena ‘Recursos Humanos’, el director de la qual, Cristobal Ross, la vendre la seua primera websèrie a Netflix; la espanyola ‘Dorien’, dirigida pels ‘Hermanos Prada’ i protagonitzada per Carolina Bang, Dani Muriel i Macarena Gómez; o la australiana ‘This is Desmondo Ray’, websèrie que barreja drama i animació, són alguns dels integrants de la Secció Oficial.

“Cinema Jove pren el pols a les millors websèries en l’àmbit internacional i pretén continuar fent-ho cada any”, asegura Carlos Madrid, director de Cinema Jove. A banda dels títols a concurs, el 24 de juny es projectarà la millor sèrie digital de 2017, ‘High Life’, segons la Web Series World Cup. A l’acte assistirá el seu director, l’australià Luke Eve, que presentarà la sèrie i parlarà amb premsa i públic al voltant de la seua història personal, tant pel que fa a la producció de la sèrie com al tema principal de la mateixa: les malalties mentals. La fundació assistencial MAIDES de València, dedicada a l’ajuda a malalts mentals sense recursos, assistirá per a compartir impressions amb el director australià.

En quant a l’auge de les websèries, el director de Cinema Jove, Carlos Madrid, assegura que es consolida l’aposta del festival “per un format creixent i de consum global que a més conta amb moles joves i estudiants entre els seus creadors i espectadors”. En aquest sentit, la coordinadora de la secció, Maria Albiñana, explica que les websèries “començaren amb presupostos molt pobres”, i dins del sector audiovisual eren considerades “sèries de baixa qualitat”. “Aquesta tendència ha anat reviscolant a poc a poc, les websèries han anat fent-se forte, i actualment s’han convertit en espill i font d’on es nodreixen les grans plataformes digitals com ara Netflix, HBO o RTVE”. El fet que aquestes plataformes hagen creat apartats específics per a aquest format és, segons el parer de Carlos Madrid,  “un signe de que les websèries han venut per a quedar-se”.

Les tretze produccions de la Secció Oficial competiran pel premi Lluna de València a la Millor Websèrie, dotat amb dos mil euros, i al premi del Públic, dotat amb huitcents. La present edició de Cinema Jove també té per als creadors l’al·licient del Premi Especial Marseille Webfest, per el qual el director del festival més important d’Europa seleccionarà una websèrie de la Secció Oficial i la inclourà en la del festival marsellés de la pròxima edició. Por últim, se concedirà el premi de distribució Rockzeline, consistent en un contracte de distribució per a la websèrie guanyadora.

María Albiñana assenyala que les plataformes digitals veuen ara en les websèries “una oportunitat per a arribar a tots eixos espectadors que consumeixen feroçment noves històries, noves formes de narrativa més lliure”. I pel que fa a la selecció que presenta enguany el festival, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, la coordinadora afirma que són “propostes arriscades, històrias que no veiem habitualment en les postres televisions” i no té dubtes sobre l’impacte que causaran en el públic: “L’espectador es quedarà engantxat a elles i en voldrà més”.

Jurat y conferèncias de luxe

 Jean-Michel Albert, fundador i director de Marseille Webfest, el festival de sèries digitals amb més prestigi d’Europa, és un dels cinc membres del jurat d’enguany, que constitueix un autèntic luxe i un reclam per als professionales del sector, donat que alguns d’ells participaran en actes paral·lels. La resta d’integrants del jurat són la realitzadora i productora granadina Chus Gutiérrez, amb més  d’una desena de pel·lícules a l’esquena, Young Man Kang, qui va fundar y dirigeix SeoulWebfest, únic festival de sèries digitals d’Àsia, Lance Sloane, que exerceix la vicepresidència de l’unitat digital de Warner Bros, Blue Ribbon Content, i Jöel Bassaget, fundador de la lliga mundial de festivals de websèries, la ‘Web Series World Cup’, que tots els anys atorga la ‘copa mundial’ a la millor producció en aquest format.

La secció d’enguany conta també amb una extensa previsió de taules redones i ‘càpsules informatives’, col·loquis de mitja hora on els especialistes ofereixen informació específica per a professionals. De la má de Man Kang s’analitzarà ‘el gran mercat asiàtic’ i les claus per a accedir a ell, tant per a vendre websèries com per a produir-les. Altra d’aquestes càpsules serà a càrrec dels directius presents de Warner Bros y de RTVE, Lance Sloane i Alberto Fernández, que explicaran als creadors cóm accedir a les seues respectives plataformes digitals, Blue Ribbon Content i PLAYZ. Por la seua banda, la taula redona ‘València aposta per les websèries’ reunirà a representants de l’Institut Valencià de Cultura, À Punt i la Valencia Film Office per a explicar els aventatges i facilitas de rodar una sèrie digital a la Comunidad Valenciana.