Noticias Festival
Cinema Jove presenta els seus jurats internacionals per a curts i llargs
  • Ambdós jurats sumen una majoria de representativitat femenina
  • Beatriz Bodegas, Enrique Rivero i Yoana Pavlova triaran els millors llargmetratges
  • Iris Lezcano, Barbara Lorey i Óscar Bernàcer conformen el jurat de curts

Cinema Jove ha conformat dos jurats de professionals de diferents àrees del cine per a seleccionar el millor llargmetratge i el millor curt de les seues seccions oficials a concurs. En l’apartat de pel·lícules a competició, triaran el film mereixedor de la Lluna de València entre els 10 seleccionats, la productora espanyola Beatriz Bodegas, el director mexicà Enrique Rivero i la periodista, investigadora i programadora búlgara Yoana Pavlova.

“Estic satisfet que s’haja conformat un jurat eclèctic i internacional i m’il·lusiona especialment rebre a València Beatriz Bodegas, recent guanyadora del Goya per “Tarde para la ira”, per ser una persona que ha apostat per projectes gens obvis i molt arriscats”, subratlla el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.

En la Secció Oficial de curtmetratges, els responsables de decidir el projecte guanyador de la Lluna de València seran l’actriu valenciana Iris Lezcano, la crítica, comissària i periodista alemanya Barbara Lorey i el guionista i director valencià Óscar Bernàcer.

“Vull destacar la presència en aquest apartat de dos valencians, la gran intèrpret Iris Lezcano i el realitzador Óscar Bernàcer, director d’un dels millors curts de la fornada de 2014, “Bikini”, on es relata una conversació entre l’alcalde de Benidorm, Pedro Zaragoza, i Franco, que va suposar l’arrancada del sector turístic espanyol”, considera Madrid.

Jurat de llargmetratges

 Beatriz Bodegas va iniciar la seua carrera professional en l’equip de gestió de Sogecable, treballant en pel·lícules com ‘Los otros’ (Alejandro Amenábar, 2001), ‘Lucía y el sexo’ (Julio Medem, 2001), ‘La caja 507’ (Enrique Urbizu, 2002) i ‘Mar adentro’ (Alejandro Amenábar, 2004). Posteriorment, va ser directora de produccions de Warner Bros Espanya, per als qui va participar en ‘El orfanato’ (J. A. Bayona, 2007), ‘El laberinto del fauno’ (Guillermo del Toro, 2006) i ‘Los crímenes de Oxford’ (Álex de la Iglesia, 2008).

En 2010 va crear la seua pròpia productora, La Canica Films, amb la intenció de produir cine de qualitat d’autors consolidats i apostar per nous talents. Des de llavors i fins ara ha sigut responsable de pel·lícules com ara ‘Tarde para la ira’ (Raúl Arévalo, 2016), ‘Mi panadería en Brooklyn’ (Gustavo Ron, 2015) i ‘Matar el tiempo’ (Antonio Hernández, 2014).

 Enrique Rivero és un cineasta mexicà, titulat en Enginyeria Industrial per la Universitat d’Anahuac (2000). Amb posterioritat, va cursar estudis a la Universitat Autònoma de Madrid i en la Filmoteca Nacional. En 2006 funda a Mèxic, junt amb Paola Herrero, la productora Una Comunión, centrada en el desenvolupament i producció de cine independent.

‘Parque Vía’ (2008), el seu primer llargmetratge, obté innumerables guardons en festivals de tot el món, entre aquests el Lleopard d’Or i el Premi Fipresci a Locarno. En 2012 va dirigir ‘Mai moriré’, premiada a Roma i a Huelva. La seua última pel·lícula és ‘Pozoamargo’ (2015), que va obtindre el Premi Noves Onades al Festival de Sevilla.

Yoana Pavlova és una periodista, investigadora i programadora búlgara, resident a París. És la fundadora i responsable d’edició de Festivalists.com, així com tutora en diverses iniciatives didàctiques internacionals per a jóvens crítics i escriptora freelance per a diverses publicacions en búlgar, anglés i francés.

A més, ha participat en diferents volums col·lectius, com ‘The Bulgarian Nouvelle Vague’ (Edno, 2012), ‘Eastern Promises’ (Donostia Zinemaldia, 2014) i ‘Cinemas of Paris’ (St Andrews Film Studies, 2016).

Jurat de curtmetratges

 Iris Lezcano és llicenciada en l’Escola Superior d’Art Dramàtic. L’actriu valenciana ha treballat en reeixides sèries de televisió com ara ‘Sin tetas no hay paraíso’, ‘L’Alqueria blanca’ i ‘Carlos Rey emperador’, entre d’altres. Així mateix, ha participat en les pel·lícules per a televisió ‘Entre dos reinos’ (Miguel Perelló, 2011) i ‘Síndrome laboral’ (Sigfrid Monleón, 2005). El seu treball més recent en cine és l’òpera prima del director català Dídac Cervera, ‘Mil cosas que haría por ti’.

 Barbara Lorey és una crítica, comissària i periodista independent establida a París. Nascuda a Alemanya de l’Est, des de 1987 és corresponsal cultural i crítica de cine per a diversos diaris suïssos i alemanys. Ha comissariat exposicions fotogràfiques a Europa i Estats Units i dirigit tallers sobre crítica. És assessora artística de diversos festivals internacionals de cine, com ara Visions du Réel (Suïssa) o FIPA (França).

També ha sigut l’encarregada d’elaborar diversos programes sobre cine de l’Índia, amb retrospectives a Friburg 2012 i Brussel·les 2013. El més recent s’ha exhibit a Hamburg, on es va projectar per primera vegada a Alemanya un cicle de pel·lícules del nord-est de l’Índia. És membre de l’Acadèmia Europea del Cine.

 Óscar Bernàcer és un guionista i director valencià. Ha dirigit curtmetratges com ‘Las zapatillas de Laura’ (2009), ‘Desayuno con diadema’ (2012), ‘Bikini’ (2014) iApolo81′ (2015), que han pogut veure’s en centenars de festivals i multitud de televisions de tot el món. Entre els quatre sumen més de 160 premis, la candidatura al Goya i la nominació al Meliés d’Or. Ha escrit guions de llargmetratges i sèries de televisió. Compta amb experiència en publicitat i documentals. En 2016 va estrenar ‘El hombre que embotelló el sol’.